Články autora: Archiv autora a Thinkstock.cz

Čím jsem na Severu déle, tím víc mě překvapuje

thumbnail

Tomáše Sniegoně budete nejspíš znát jako dlouholetého zahraničního zpravodaje a dopisovatele nebo autora mnoha knih a článků nejen o Skandinávii. Říká, že se již víc než třiadvacet let svého švédského života snaží bořit stereotypy, s jakými se ke Skandinávii přistupuje. V průběhu našeho povídání nezapřel, že je dnes víc než novinářem především historikem.

Štítky Švédsko, Dánsko, Finsko, Norsko

číst celý článek

První lyže v Krkonoších byly z Norska

thumbnail

Když roku 1892 navštívil Jan Harrach světovou výstavu v norském Oslu, v expozici sportovních potřeb ho nesmírně zaujaly lyže. Okamžitě mu došlo, že by mohly jeho lesním dělníkům, užívajícím dosud jen tradiční nemotorné sněžnice, usnadnit pohyb v zavátých horských terénech. A tak záhy na Harrachův osobní příkaz objednává lesní správa v Horní Branné zatím pouze jediný zkušební pár jasanových lyží z Norska, ale i jeden pár bukových lyží z Vídně. Pravdou je, že tato moderní vymoženost je v tu dobu ještě velmi drahá: vždyť takové lyže stály celých 11 zlatých!

Štítky Norsko, Lesnictví

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.