Články autora: Karel Zděnovec

České firmy znovu objevují Rumunsko

thumbnail

Rumunsko je pro nás tradičním obchodním partnerem, bez přehánění tím nejdůležitějším na Balkáně. Drží si 16. příčku v našem zahraničním obchodě, celkový obrat vloni překročil suverénně hranici 4 miliardy eur. Ekonomické vztahy jsou velmi čilé, přičemž řada českých (případně i československých) firem a výrobků má v zemi stále dobrý zvuk. Potřeba postupné modernizace ekonomiky v čele s průmyslovými a zpracovatelskými závody, energetickými komplexy a sítěmi přes dopravní a další infrastrukturu představují již více než čtvrt století silný magnet pro zahraniční investory a exportéry. Je tedy nabíledni, že škála perspektivních oborů je velmi široká. Tuto skutečnost ale zná i naše konkurence, takže české firmy nesmí otálet.

Štítky Rumunsko

číst celý článek

Rumunsko má na to vrátit se mezi balkánské štiky

thumbnail

Rumunsko je zemí, jež měla ambice stát se skutečným tygrem Balkánu, a až do krize, která vypukla před necelými deseti lety, se to celkem dařilo. Pak následoval, podobně jako i v dalších zemích regionu, značný odliv investorů a hospodářství se ocitlo ve velkých problémech. Ty znásobilo vysoce korupční prostředí a celkově velmi bouřlivá a složitá vnitropolitická situace, takže trvalo řadu let, než se potomci Dáků otřepali a nadechli k další ofenzivě.

Štítky Balkán, Rumunsko

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.