Články autora: Luboš Y. Koláček

V Číně preferují červené a vybírají hlavně očima

thumbnail

Na letošních čínských veletrzích zaujalo české víno. Konkrétně červená Frankovka z rodinného Vinařství Ludwig v exkluzivní lahvi s vnitřním spirálovým embossingem získala na šanghajském veletrhu Sial cenu za inovace. „Číňané mají totiž rádi novinky, z vín upřednostňují červená a kladou velký důraz na zajímavý obal,“ vysvětluje ředitelka marketingu zmíněného vinařství Liana Hrabálková. Nutno dodat, že ocenění Sial Innovation Selection víno dostalo jako jeden z třiceti produktů z celého světa, což byl v sedmitisícové konkurenci přihlášených výrobků vskutku úspěch.

Štítky Čína, Potravinářství

číst celý článek

Kdo by jen tušil, kam to ten mladý Toyoda dotáhne?!

Přestože sériově jsou automobily dnes již světoznámé japonské značky Toyota vyráběny až od roku 1936, první osobité vynálezy někdejších Toyodů opustily brány jejich továren už dávno předtím. A to přitom ví opravdu málokdo, že prapůvodní historie této ryze japonské rodinné firmy (dříve snad jen firmičky) sahá až do poloviny 19. století. Začalo to celé téměř pohádkově, vlastně jako v novozákonní bibli: i zde byl totiž na počátku tesař.

Štítky Automobilový průmysl, Japonsko

číst celý článek

Staletá sláva Letova z Letňan

thumbnail

Historie světoznámé firmy Letov, tradičního výrobce českých (dříve československých) letadel, se bez přerušení – byť pod rozmanitě proměnnými názvy – vine téměř celým staletím. Za tu dobu se zde profilovala řada významných osobností tohoto oboru, díky nimž ze zdejších výrobních hal doslova vylétly mnohé legendární stroje.

Štítky Legendy, Letecký průmysl

číst celý článek

Steve Lichtag připravuje natáčení v australských hlubinách

thumbnail

Poetický dobrodruh, který se jako jeden z prvních lidí na světě začal potápět bez ochrany železné klece mezi vražedná mořská monstra, obávané bílé žraloky, jimž s nadsázkou téměř strkal svou odvážnou hlavu do mohutné tlamy, vyzbrojené hned několika řadami fatálně ostrých zubů. Filmař a potápěč, fotograf, kameraman, režisér, producent, majitel a ředitel filmařské společnosti Twin Star Film – to vše a mnohem víc je Steve Lichtag. Aktuálně americký občan bytem v Praze, původem z Moravy. Muž mnoha profesí a tváří, nabitý nepřehlédnutelnou energií stejně jako osobitým humorem. Ďábelská kombinace!

číst celý článek

Legendární profesor brněnské techniky vynalezl převratnou turbínu

thumbnail

Na německé technice v Brně pracoval a přednášel v letech 1903 až 1931, od roku 1913 byl mimořádným profesorem stavby strojů. Hlavní prioritou jeho zájmů jsou ale vždy vodní stroje, zejména pak vodní turbíny. Na modelech do té doby vynalezených a v praxi aplikovaných turbín sledoval jejich účinnost ve standardních i v nepříznivých podmínkách. Převratným výstupem jeho výzkumů byl pak vynález zcela nového typu vrtulové vodní turbíny s nástavnými lopatkami a přívodem vody ve směru osy pro velké výkony a malé spády. Dostala jméno Kaplanova turbína po svém autorovi Ing. Dr. techn. Viktoru Kaplanovi.

Štítky Energetika

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.