Články autora: Marek Jenšík

Antonín Jaroš: V Rusku má přednost vše ruskéI tak znovu nabíráme dech

thumbnail

Před čtyřmi lety v rozhovoru pro TRADE NEWS Antonín Jaroš v souvislosti s protiruskými sankcemi tvrdil, že když vyklidíme pozice v Rusku, rádi na ně nastoupí naše zahraniční konkurence. Naplnila se jeho slova? A jak obstála firma, pro kterou Rusko tvořilo 90 procent z exportního koláče? Nejen to jsme probírali s jedním ze zakladatelů české jedničky na trhu dobývací techniky, společnosti INCO engineering.

Štítky Rusko, Mongolsko

číst celý článek

Georgi Stoilov: Bulhaři si potrpí na kvalitní zboží

thumbnail

„V Praze žiju už pár měsíců a všiml jsem si, že na rozdíl od Bulharů Češi nakupují levné věci, přestože si mohou dovolit zaplatit víc za vyšší kvalitu. Je to hodně markantní právě u potravin. My se nejdřív díváme na kvalitu a hledáme to, co přesně chceme, a až posléze přemýšlíme, jestli si to můžeme dovolit. Pokud ano, koupíme si to, i když existuje na trhu nějaká levnější, ale pro nás ne tak atraktivní varianta.“ Povídáme si s Georgim Stoilovem, obchodním radou bulharského velvyslanectví v Praze.

Štítky Bulharsko

číst celý článek

Kolumbie není jen kokain a kávaVsaďte na Pražské Jezulátko a pivo

thumbnail

S Šárkou Stegbauerovou jsem se seznámila asi před rokem a půl. Tehdy byla Smíšená obchodní komora Česko-Tichomořská Aliance (ČESTA) ještě v plenkách a TRADE NEWS jedno z prvních médií, které rozpoznalo její potenciál. Mezitím tato nevládní neziskovka začala být vidět a přitahovat ty, kteří se o Latinskou Ameriku zajímají. A ČESTĚ i Šárce jako její výkonné ředitelce mezitím přibyla nejen práce, ale také desítky nových členů, spousta kontaktů, zážitků a také první úspěšné obchodní reference.

Štítky Latinská Amerika, Kolumbie, ČESTA, ČRA

číst celý článek

Jan Čuřík: V Íránu vládne opatrný optimismus

thumbnail

Írán je poslední velká šance západu na blízkém východě. Tímto titulkem jsme před více než třemi lety v TRADE NEWS lákali ústy arabisty Jana Čuříka české firmy na slibný íránský trh po uvolnění mezinárodních ekonomických sankcí. Nastal čas se k tématu vrátit. O postupné transformaci íránské ekonomiky, netrpělivosti některých českých podnikatelů a dobrých důvodech, proč se vyplatí nevzdávat se předem, jsme si s ním povídali těsně před jeho další cestou do zemí zálivu.

Štítky Írán

číst celý článek

Být, či nebýt jen subdodavatelem, to je to, oč tu běží

thumbnail

Jak je na tom současný český průmysl? Dokážeme se přiblížit evropské a světové špičce, nebo tam už dokonce v mnoha případech jsme? Jsme schopni dohnat v životní úrovni Německo, a co pro to můžeme udělat? I o tom jsme u kulatého stolu mluvili se dvěma zakladateli a majiteli úspěšných českých rodinných firem: Ladislavem Vernerem z lanškrounské Somy a Liborem Musilem ze slavkovského LIKO-Su. Oba dokázali v průběhu čtvrtstoletí vybudovat mezinárodně respektovanou firmu, každý v jiném oboru a vlastní cestou.

Štítky Německo, Export, Strojírenství

číst celý článek

Tolik zakázek jsme ještě neměliNejvětší brzdou je nouze o pracovníky

thumbnail

Překvapeně hledíme v pátek odpoledne do slévárenského provozu na řadu strojů vpravo. Všech šestnáct jich stojí. „Máme zakázky, byly by i větší, ale jedeme jen na dvě směny. Na třetí nám, jako kdekomu v okolí, chybí pracovníci,“ vysvětluje Josef Lát, spolumajitel rodinné firmy s více než osmdesátiletou tradicí. „Rádi bychom jeli na plnou kapacitu, ale i některé nástroje, například formy, musíme kvůli nedostatku personálu nakupovat z Asie, přestože máme nádhernou vlastní nástrojárnu,“ dodává.

Štítky Strojírenství, Německo

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.