Články autora: Marek Jenšík

Malá, ale šikovná pojišťovna

thumbnail

Na první pohled by se mohlo zdát, že český trh je na poli pojištění nasycený. O to více na jaře překvapilo, když na něj vstoupili Kanaďané s novou značkou Colonnade Insurance. Cílí především na průmyslové podniky a velký potenciál vidí mezi malými a středními firmami. Čím je chtějí zaujmout? Na to jsme se zeptali ředitele české pobočky Dominika Štrose.

číst celý článek

Indie v bodě zlomu

thumbnail

Zatímco se evropští a američtí investoři pomalu stahují z Číny a brousí si zuby na Indii, oživují v poslední době – pro Evropana možná trochu překvapivě – vzájemné obchodní vztahy také oba tradiční asijští rivalové. O tom, zda a za jakých podmínek má Indie šanci stát se asijským lídrem, jsme hovořili s indologem a nezávislým analytikem Vítem Gilánikem.

Štítky Indie, Čína, Export

číst celý článek

Turci věří, že patří do Evropy

thumbnail

Jak číst současný vývoj Turecka a Íránu ve stínu války na Blízkém východě a které aspekty Evropané přehlížejí? Co historicky podněcuje snahu těchto zemí ekonomicky se přiblížit západnímu světu? Nad těmito a dalšími otázkami jsme se zamýšleli s bývalým velvyslancem ČR v Turecku a Jordánsku Tomášem Laněm.

Štítky Turecko, Írán

číst celý článek

Život s malou vodní elektrárnou

thumbnail

„V začátku podnikání jsem měl několikrát štěstí. Poprvé, když jsem se potkal s projektantem Kašparem, který mi elektrárnu navrhoval. Podruhé, když jsem poznal inženýra Hromádka a jeho firmu Hydrohrom, specialistu na malé vodní elektrárny. A potřetí, že je naším jediným odběratelem E.ON. Jsou to profíci, kteří mi vždycky pomohou,“ říká majitel malé vodní elektrárny a zároveň jednatel společnosti MVE Mlýn Roudná Vladislav Dvořák, když obdivujeme jeho vodní království.

číst celý článek

Jana Matesová: Asijská krize se Číny nedotkla, učinila z ní mocnost

thumbnail

Geolog Václav Cílek nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas připomněl starou tezi, že pro nás je mnohem nebezpečnější neúroda v Číně než v České republice. Nejen o tom, zda lze tuto tezi přijmout jako pravděpodobnost hraničící s jistotou i pro finanční, ekonomickou a sociální oblast, a jak s tím souvisí strategie a současná politika této asijské velmoci, jsme si v redakci TRADE NEWS povídali s bývalou reprezentantkou ČR ve Světové bance Janou Matesovou.

Štítky Čína, Strategie

číst celý článek

Srba není jen značka

thumbnail

Téma předávání rodinných firem a nástupnictví je dnes v kurzu. Nejrůznější vzdělávací a marketingové společnosti se předhánějí s nabídkou poradenských služeb či konferencí na podobná témata, média nabízejí katastrofické scénáře. Celosvětově prý vstoupí do druhé generace pouze tři rodinné firmy z deseti. A do třetí už jen jedna z deseti. Stoprocentně vím, že Norbert Srba, zakladatel a dnes spolumajitel úspěšně fungující rodinné společnosti, která nese jeho jméno, na žádné z takových konferencí nikdy nebyl. Vždycky se řídil především zdravým rozumem. Je to vizionář, muž baťovského typu, který jde rychle od slov k činům a jasně za svým cílem. Firmu předal svým dětem přirozeně a dnes v ní funguje bez nadsázky celá rodina. Že jsou výborný tým, který se doplňuje a táhne za jeden provaz, cítíte u nich z každého detailu.

Štítky Automobilový průmysl, Rodinná firma

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.