Články autora: Marek Jenšík

Jana Matesová: Asijská krize se Číny nedotkla, učinila z ní mocnost

thumbnail

Geolog Václav Cílek nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas připomněl starou tezi, že pro nás je mnohem nebezpečnější neúroda v Číně než v České republice. Nejen o tom, zda lze tuto tezi přijmout jako pravděpodobnost hraničící s jistotou i pro finanční, ekonomickou a sociální oblast, a jak s tím souvisí strategie a současná politika této asijské velmoci, jsme si v redakci TRADE NEWS povídali s bývalou reprezentantkou ČR ve Světové bance Janou Matesovou.

Štítky Čína, Strategie

číst celý článek

Srba není jen značka

thumbnail

Téma předávání rodinných firem a nástupnictví je dnes v kurzu. Nejrůznější vzdělávací a marketingové společnosti se předhánějí s nabídkou poradenských služeb či konferencí na podobná témata, média nabízejí katastrofické scénáře. Celosvětově prý vstoupí do druhé generace pouze tři rodinné firmy z deseti. A do třetí už jen jedna z deseti. Stoprocentně vím, že Norbert Srba, zakladatel a dnes spolumajitel úspěšně fungující rodinné společnosti, která nese jeho jméno, na žádné z takových konferencí nikdy nebyl. Vždycky se řídil především zdravým rozumem. Je to vizionář, muž baťovského typu, který jde rychle od slov k činům a jasně za svým cílem. Firmu předal svým dětem přirozeně a dnes v ní funguje bez nadsázky celá rodina. Že jsou výborný tým, který se doplňuje a táhne za jeden provaz, cítíte u nich z každého detailu.

Štítky Automobilový průmysl, Rodinná firma

číst celý článek

Nejcennější komoditou bude vedle vody soukromí

Odposlechy a úniky dat. Vděčné mediální téma – a nejen mediální. „Pokud se vás to netýká, berete to jako daň dnešní době, navíc zdůvodněnou tím, že jde o vaše bezpečí. Jenže podobné metody jsou snadno zneužitelné. Zažil jsem to sám na sobě,“ zahajuje naše setkání Petr Beneš, majitel několika firem, které operují v oblasti internetových technologií.

Štítky Inovace, Komunikace, ICT, Mladý byznys

číst celý článek

Korejci jsou vstřícní, ale korejské si chrání

thumbnail

Na jihokorejské Hankuk University of Foreign Studies se vyučuje pětačtyřicet cizích jazyků a jedním z nich je čeština. „Ze 150 absolventů bakalářského studia bohemistiky se bude v budoucnu tímto oborem zabývat tak nanejvýš pět procent, ale seznámí se s českým světem, jeho historií a kulturou. Své znalosti mohou využít i při svých obchodních aktivitách,“ říká Ivana Bozděchová. Nedávno jsme využili vzácné příležitosti, abychom si s ní popovídali o jejím dvouapůlletém angažmá profesorky na této respektované vysoké škole.

Štítky Jižní Korea

číst celý článek

Pro úspěšný obchod musíte v Japonsku zapustit kořeny

Země vycházejícího slunce je druhým největším investorem v České republice. Existuje však také mnoho příkladů českých firem, které uspěly na japonském trhu, jak upozorňuje také Tadaši Murakami z japonské vládní agentury na podporu obchodu JETRO. Je přesvědčen, že pokud se daří adaptovat na odlišné podmínky japonským firmám v Česku, bude totéž platit i pro české podniky v Japonsku. Těm pak může japonský úspěch otevřít dveře na ostatní asijské trhy, neboť Japonsko udává trendy.

Štítky Japonsko

číst celý článek

Petr Koubský: Nevěřte ve všemocnost IT

thumbnail

Každých osmnáct měsíců se výkon počítačů na planetě zdvojnásobí. Jak se zorientovat v digitálních datech a jak ochránit ta, která jsou pro nás důležitá? Jak se mohou firmy bránit vynalézavým marketingovým praktikám IT průmyslu? A skutečně potřebujeme nejžhavější softwarové novinky? V rozhovoru s internetovým a komunikačním analytikem Petrem Koubským jsme dostali otevřené a někdy velmi překvapivé odpovědi.

Štítky ICT

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.