České exportní stopy v Africe přibývají

Text Petr Križan Foto Archiv GE Aviation Publikováno
thumbnail Maroko

Příležitostí je mnoho. Například v Maroku by mohly tuzemské firmy participovat především na výstavbě elektráren nebo čističek odpadních vod. Uplatní se ale i v dalších oborech – chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství nebo zdravotnictví. Ověřili si to zástupci vrcholného managementu České exportní banky (ČEB) při své nedávné návštěvě. Do Maroka se s nimi vydali také pracovníci českých firem, které o této zemi uvažují jako o novém nebo staronovém cíli své expanze. V rámci mise jednali mimo jiné v marocké Agentuře pro rozvoj investic, Agentuře pro rozvoj zemědělství a Agentuře pro podporu malých a středních podniků.

Pro mnoho Čechů je Afrika jen turistickým cílem. Nejčastěji míří k moři nebo za zážitky na safari. Pro ČEB je však kontinentem, kde financovala desítky projektů. České exportní stopy najdete nejen na severu – v Alžíru, Egyptě, Maroku a Tunisku, ale i v dalších afrických zemích, jako je Ghana, Uganda, Etiopie, Keňa a Súdán. A další projekty, zejména do nových afrických teritorií, jsou doslova na spadnutí. I v tomto případě však platí, že vstup na tyto trhy nebude snadný.

Letecké motory pro Afriku

„Příkladem velmi zajímavého projektu je spolupráce ČEB s českým exportérem GE Aviation Czech. Díky němu budou například po téměř celé Africe létat s novými motory letadla, která si pronajímá Mezinárodní červený kříž,“ upozorňuje na jeden z nových exportních projektů generální ředitel ČEB Karel Bureš. Český exportér totiž podepsal s AIR-TEC Mauritius rámcovou smlouvu o dlouhodobých dodávkách turbovrtulových leteckých motorů GE H75, které jsou určeny pro modernizaci stávající letky, a oslovil ČEB se žádostí o financování této exportní transakce.

Na základě tohoto rámcového kontraktu se v horizontu zhruba tří let zrealizují dodávky až čtyřiceti turbovrtulových leteckých motorů H75-200. Ještě letos poputuje do Afriky patnáct motorů. Ty budou v rámci servisu montovány do letadel, která firma se sídlem na ostrově Mauricius v mnoha afrických státech pronajímá a servisuje takovým zákazníkům, jako je již zmíněný International Committee of the Red Cross (Mezinárodní červený kříž), World Food Programme (Světový potravinový program) nebo Medical Sand Frontiers (Lékaři bez hranic).

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2014 na straně 33.

Štítky Afrika, Maroko, ČEB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.