Příležitosti pro české firmy ve Francii

Text Rudolf Klepáček Publikováno
thumbnail Francie

Automobilový průmysl

Automobilový sektor se stal v roce 2015 tahounem průmyslové výroby ve Francii a rostoucí počet registrací nových vozů naznačuje, že bude růst i letos. Koncern PSA plánuje v následujících letech přechod na novou generaci modulárních platforem, hodlá navýšit podíl subdodávek (ze současných 60 %) a změnit dodavatelský systém. V této souvislosti se otevírá příležitost pro české firmy zapojit se do nově vznikajícího řetězce subdodavatelů pro PSA a navázat nová partnerství s francouzskými strojírenskými firmami v tomto oboru.

Plasty a gumárenský průmysl

Francouzský trh s kompozitními materiály roste od roku 2013 osmiprocentním tempem ročně. Vysoký růst si má odvětví zachovat i nadále. Kompozity, které byly v minulosti doménou převážně leteckého průmyslu, nacházejí uplatnění i v dalších oborech, jako je energetika a doprava. V letech 2017 až 2018 jsou do vývoje a výroby kompozitů naplánovány investice 450-500 milionů eur.

Energetika

Nejdynamičtějším odvětvím francouzské energetiky je od roku 2015 sektor OZP, přestože v energetickém mixu Francie hraje stále druhořadou roli. Koncern EdF plánuje zvýšit svou celosvětovou výrobu energie z OZP z nynějších 28 GW instalovaného výkonu na 50 GW v roce 2030. Každoroční investice EdF do nových kapacit OZP mají dosahovat 2-2,5 miliardy EUR. Koncem roku 2016 plánuje EdF vyhlásit tendr na výstavbu tří mořských parků větrných elektráren, každý s výkonem 1,5 GW.

Zdravotnictví a farmacie

Francouzský farmaceutický průmysl s obratem 53 miliard EUR v roce 2014 zůstává jedním z nejvýznamnějších na světě. Vývojové trendy a světová konkurence donutily francouzské firmy vypracovat restrukturalizační plány, které mají zvýšit jejich konkurenceschopnost. Součástí plánu je i revize obchodních partnerů pro subdodávky pro výrobu léčiv, respektive přenos některých částí výroby do levnějších evropských zemí. České firmy mají navíc příležitost se i nadále prosadit s dodávkami pro francouzské nemocnice prostřednictvím tendrů a státních nákupních agentur.

Civilní letecký průmysl a astronautika

Čeští subdodavatelé mají příležitost spolupracovat s koncernem Airbus, který po oživení civilní letecké dopravy v roce 2014 dosáhl v roce 2015 rekordních výsledků s 850 objednávkami na nové stroje. Koncern plánuje do roku 2019 provést revizi své dodavatelské sítě a získat nové subdodavatele s cenově dostupnějšími řešeními. Francie je nejvýznamnějším evropským hráčem v kosmickém odvětví s financováním této oblasti v rozsahu 2,2 miliardy EUR ročně, z toho 863 milionů EUR tvoří příspěvek Francie do programů ESA. Francouzský kosmický průmysl má roční obrat 6,4 miliardy. Vzhledem k tomu, že české firmy se mohou podílet na kosmických programech pouze ve spolupráci se silnějšími partnery, francouzské firmy jim umožňují dosáhnout na zakázky v rámci programů ESA, programů EU (Horizont 2020) a na tendry, které vypisuje Evropské kosmické centrum na Guyaně.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2016 na straně 17.

Štítky Francie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.