Jako jeden tým

Text Martin Tlapa Foto Shutterstock Publikováno

Stejně jako v hokeji, kdy nemůže jediný hráč strávit na ledě celých šedesát minut a nastřílet všechny góly svého týmu, je i podpora exportu týmovou hrou, při níž záleží na výkonu každého jedince, přičemž každý má svoji roli. Není důležité, kdo dá vítězný gól, jde o výsledek celého mužstva. Ekonomická diplomacie by neměla být doménou jednoho či dvou rezortů, ale společnou snahou všech zainteresovaných ministrů.

V jednom ze svých článků jsem si pochvaloval zpětnou vazbu od našich exportérů, jak moc si jí vážíme a jak ji pro naši práci potřebujeme. Ať už jsou to slova ocenění či kritiky. V posledních třech letech se vývozci i oborová sdružení vyjadřují velmi pozitivně a s respektem zejména o projektech na podporu ekonomické diplomacie, jimž ve zkratce říkáme PROPEDy. Ty představují poměrně široké spektrum aktivit, které otvírají dveře českému byznysu v zahraničí. Jejich primárním cílem je pomáhat firmám prezentovat své výrobky či služby a získávat tolik potřebné kontakty za významného přispění zastupitelských úřadů v teritoriu.

Donedávna byla bolavým místem nesystémová realizace a financování projektů. Podpora a zdroje až do loňského roku pocházely téměř výhradně z Ministerstva zahraničních věcí a celková poptávka ze strany českých firem přesahovala naše finanční i kapacitní možnosti.

Do nového roku vstupujeme se zcela novým unikátním nástrojem – ujednáním o společné koordinaci a financování aktivit ekonomické diplomacie v zahraničí. Kromě Ministerstva zahraničních věcí se na projektu podílí Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo obrany, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo průmyslu a obchodu i úřad místopředsedy vlády Bělobrádka. Ministerstvo zahraničí hraje v tomto případě roli zastřešující organizace, která aktivity koordinuje, čímž mimo jiné předchází kompetenčním sporům, jež známe z minulosti.

Slavný americký autor John C. Maxwell v jedné ze svých knih říká: „Vítězné týmy mají skvělé vůdce. Jsou tvořeny správnými lidmi. Hrají, aby vyhrály. Snaží se pomoci k úspěchu ostatním. Stále se snaží zlepšovat.“ Věřím, že „nové“ týmové pojetí společné prezentace a spolupráce na projektech v zahraničí přispěje k úspěchu českých řešení ve světě.

Není důležité, kdo dá vítězný gól, jde o výsledek celého mužstva.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2017 na straně 31.

Štítky Ekonomická diplomacie, Podpora exportu

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.