Příležitosti pro české firmy v Bulharsku

Text Jaroslav Kamas Foto Daniel Libertin Publikováno
thumbnail Bulharsko

Automobilový průmysl

Vzhledem k převládajícímu dovozu ojetých automobilů a vysokému průměrnému stáří bulharského automobilového parku je v zemi velká poptávka po náhradních dílech. V Bulharsku existuje potřeba obnovy vozového parku veřejné dopravy, zejména autobusů a tramvají. Řada bulharských měst zvažuje i investice do ekologické veřejné dopravy, nejčastěji elektrobusů. Se zvyšováním koupěschopnosti obyvatel také roste počet prodaných nových automobilů, což dokládá růst o 18,1 % v roce 2017.

Obranný průmysl

V příštích letech plánuje bulharská armáda velké projekty modernizace výzbroje a vybavení v hodnotě téměř 2 mld. eur. Poptávka by se měla zaměřit zejména na leteckou techniku, obrněná vozidla, kybernetickou bezpečnost, komunikační, informační a navigační systémy, optoelektroniku a ochranu bezpečnostní infrastruktury.

Zemědělství

V Bulharsku se rychle rozvíjí zemědělská výroba. Velký důraz je kladen na rostlinnou výrobu, která je podpořena i financemi z EU v Operačním programu Rozvoj venkova. Příležitost tak nabízí především probíhající intenzivní obměna strojového parku, jako jsou například traktory a tahače.

Potravinářství

Důsledkem nárůstu životní úrovně bulharských obyvatel a zvyšování počtu turistů, zejména v letní sezóně, se Bulharsko stává perspektivním trhem pro dovoz piva. V roce 2016 představoval prodej asi 5,6 mil. hl a s rostoucí spotřebou dochází také k nárůstu investic do výroby. Zvyšuje se i podíl nových typů piva na trhu, jako jsou například craft beers a produkce minipivovarů.

Text: Jaroslav Kamas

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 22.

Štítky Bulharsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.