Příležitosti pro české firmy v Makedonii

Text Jan Kouřil Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Makedonie

Zemědělství

Jednou z priorit nové makedonské vlády je rozvoj zemědělství. Kolem 22 % ekonomicky aktivního obyvatelstva působí právě v převážně malých rodinných farmách. Jednou z konkrétních příležitostí je export traktorů menší výkonové řady a malých zemědělských strojů. Do začátku 90. let minulého století bylo bývalé Československo třetím největším obchodním partnerem země a jedním z největších dodavatelů zemědělských strojů, další plánovaný rozvoj zemědělství dává opětovnou šanci dodávkám české zemědělské techniky.

Automobilový průmysl

Příležitosti v automobilovém průmyslu vytváří především zastaralé služby veřejné dopravy, chybějící komunikační systémy a signalizační a bezpečnostní zabezpečení, především ve vlakové dopravě. Poptávka je v Makedonii také po motorových vozidlech pro přepravu nákladu a osobních automobilech.

Energetika

Trvalý problém s výrobou elektrické energie je způsoben nedostatkem tradičních zdrojů, a proto téměř 45 % elektrické energie musí Makedonie importovat ze zahraničí. Ve snaze zajistit energetickou soběstačnost země uvažuje o nových energetických zdrojích. Plánuje se rekonstrukce přenosové vysokonapěťové soustavy z hlavní tepelné elektrárny v zemi, investice do obnovitelných zdrojů a výstavba nových tepelných elektráren. Konkrétní poptávku tvoří například transformátory, statické induktory, součásti motorů a elektrických generátorů, soustrojí nebo vodní a parní turbíny.

Vodohospodářství

S využitím financování z EU země připravuje a realizuje projekty na výstavbu čističek odpadních vod prakticky ve všech regionech. Vodohospodářský průmysl nabízí příležitosti nejen v projektování a výstavbě čističek, ale rovněž v rekonstrukcích, projektování a výstavbě kanalizací, ekologických skládek a podniků na zpracování odpadů, jež v zemi dosud chybí. Předpokladem pro případný úspěch českých firem v této oblasti je mimo jiné schopnost pomoci při využití Fondů vnější spolupráce EU IPA II.

Text: Jan Kouřil

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 25.

Štítky Makedonie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.