MSV 2018: čeká vás česko-slovenský exportní dům

Text Martin Tlapa Publikováno
thumbnail Slovensko

Je říjen roku 2068. V okolí brněnského výstaviště přistávají přepravní vznášedla. Z podzemní zastávky hyperloopu se valí tisíce návštěvníků, kteří si nechtějí nechat ujít žhavé novinky v oblasti průmyslu a moderní strojní technologie. Nad pavilonem B se vznáší obří výstavní plošina ve třech úrovních, kde jsou holograficky zobrazeny nejnovější robotické obráběcí stroje. Výstaviště křižují automaticky naváděné drony doručující zásilky a v zadní části nadšenci se zájmem okukují zcela novou 4D tiskárnu z Karlína. Češi a Slováci si připomínají 150. výročí od vzniku samostatného Československa… možná tak nějak podobně bude vypadat Mezinárodní strojírenský veletrh za 50 let.

Když se v roce 1959 konal první ročník strojírenského veletrhu, největším tahákem byla Kaplanova turbína, kanadská expozice představila kuchyň se zabudovaným sporákem a chladničkou a rakouští vystavovatelé se předvedli s tzv. šeptáčky – rádii pod polštář pro tichý poslech vleže. Poslechnout si rádio pod polštářem může být fajn, ale v roce 2018 čekáme rozhodně víc. I když to nejspíš nebudou kvantové kanony ani teleporty s možností přepravy organické hmoty, přesto si návštěvníci veletrhu přijdou na své.

Češi a Slováci pod jednou střechou

Odbor ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ve spolupráci s partnery již po několikáté představí účinné nástroje na podporu českého exportu, a to vše pod jednou střechou v našem Exportním domě. Partnerem Exportního domu je letos také Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky. Na několik dní budou Češi a Slováci opět spolu pod jednou střechou. Značka Made in Czechoslovakia byla v minulém století známá po celém světě, byla zárukou kvality a ještě dodnes má na mnohých místech po světě značný (do)zvuk. Od roku 1969 do roku 1992 existovalo Federální ministerstvo zahraničního obchodu. Přestože se poté obě republiky vydaly vlastní cestou, neznamená to, že bychom přestali spolupracovat. Právě naopak. A společná účast Čechů a Slováků v Exportním domě je toho dobrým příkladem.

Rozvojový den i věda a výzkum

Exportní dům je tu pro ty, kteří se nebojí nových výzev, mají odvahu změřit své síly se zahraniční konkurencí a touží růst, expandovat a dobývat nové trhy. Návštěvníci budou mít možnost účastnit se několika exportních seminářů. V rámci Rozvojového dne se můžete seznámit s B2B programem České rozvojové agentury. Obranný den ve spolupráci s Ministerstvem obrany vám nabídne spoustu zajímavostí z oblasti zbrojního průmyslu a tématem bude i Evropský obranný fond. Nebude chybět ani program zaměřený na vědu a výzkum.

Během strojírenského veletrhu mohou firmy konzultovat své plány, vize a nápady s ekonomickými diplomaty, kteří působí na zastupitelských úřadech České republiky po celém světě. A kdyby vás ani program nepřesvědčil, pak se zastavte alespoň ochutnat ugandskou eko kávu, pokochat se ozbrojeným transportérem nebo si „dobít baterky“ na inteligentní lavičce před Exportním domem. Budeme se na vás těšit!

Text: Martin Tlapa

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 29.

Štítky Slovensko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.