Příležitosti pro české firmy v Polsku

Text Petr Darmovzal Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Polsko

Strojírenství

Na polském trhu můžeme spatřovat rostoucí potenciál u výrobků, jakými jsou brusky, obráběcí centra, soustruhy, vrtačky, frézky a hoblovačky. Již dnes tu patří české brousicí a obráběcí stroje k poměrně velmi oblíbeným. Lze očekávat rovněž zvýšenou poptávku po těžebních strojích a důlních zařízeních. Důležitou roli v investicích do strojového parku polských výrobních firem hrají dotační programy EU.

Zemědělství a potravinářství

Potravinářský sektor patří k nejdynamičtěji rostoucím odvětvím v Polsku. Pro české výrobce může být zajímavý zejména segment bio a ekologických potravin. Trh s organickými a zdravými potravinami v Polsku činí pouze 0,5 % celkového potravinářského trhu, avšak jeho hodnota se za posledních sedm let zvýšila o 300 procent na více než 800 mil. zlotých (4,96 mld. korun) a spolu s rostoucím povědomím spotřebitelů stále vzrůstá. Odhaduje se, že v roce 2019 bude hodnota trhu s ekologickými potravinami vyšší než 1 mld. zlotých (6,2 mld. korun).

Zdravotnický a farmaceutický průmysl

V průběhu následujících několika let bude v Polsku modernizováno více než 30 nemocnic a jiných zdravotnických zařízení. Jedná se především o nákup vybavení nebo výstavbu nových nemocničních budov. V prosinci 2017 byla zveřejněna novela zákona o zdravotnických službách financovaných z veřejných prostředků, která stanoví zvýšení výdajů na zdravotní péči na 6 % HDP v roce 2025. V roce 2018 bude vyčleněno na ochranu zdraví 4,67 % HDP a v roce 2019 celkem 4,86 % HDP. Odhadovaná hodnota soukromého zdravotního trhu v Polsku v roce 2016 činila 42,8 miliardy zlotých (265,4 mld. korun), což představuje nárůst o 7,1 % oproti předchozímu roku. Podle aktuálních prognóz by měla jeho hodnota v nadcházejících letech zaznamenat průměrný roční růst okolo 7 %.

Železniční doprava

Na jedné straně jsou investice do polských železnic a také mezinárodně úspěšní polští exportéři, jako Pesa, Newag aj., na druhé straně existuje silná nabídka na české straně. Na seznamu vládních priorit se opět objevil nedokončený železniční úsek Krakov—Katovice. Nové železniční spojení by mělo doplnit současnou infrastrukturu, např. k plánovanému centrálnímu letišti v Mazovském vojvodství mezi Varšavou a Lodží. V nejbližších dvou letech se mají připravovat projekty a výstavba má začít po roce 2020, tj. s novým rozpočtem EU na léta 2021 až 2027. Současně s modernizací železnice má být vybudováno 17 nových úseků v celkové délce 1300 km. Státní železniční společnost PKP lntercity oznámila novou strategii pro kolejová vozidla, která předpokládá, že do roku 2023 bude na modernizaci a nákup kolejových vozidel vynaloženo více než 7 miliard zlotých (téměř 50 mld. korun). Program zahrnuje modernizaci a nákup nových železničních vozů, lokomotiva elektrických jednotek.

Text: Petr Darmovzal

Foto: Eva Stanovská

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 21.

Štítky Polsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.