Od pomoci ke spolupráci aneb Naskočte do rozvojově-finančního vlaku

Text Martin Tlapa Foto Shutterstock Publikováno

V souvislosti s rozvojovou pomocí se často zmiňuje známé rčení: „Dáš-li člověku rybu, nasytíš jej na jeden den. Naučíš-li jej chytat ryby, nasytíš jej na celý život.“ V této radě je značný kus moudrosti, avšak sama o sobě subsaharskou Afriku ani další potřebné země z chudoby nevytáhne.

Jejich ekonomiky potřebují kromě tradiční rozvojové spolupráce, například ve vzdělávání a zdravotnictví, také velký objem investic, které urychlí hospodářský růst. Tyto země s rychle rostoucí populací musejí nabídnout především nová pracovní místa a prostředí k rozběhnutí vlastního podnikání. Navíc v případě Afriky by nás mohly oslovit další projekty, třeba modernizace infrastruktury pro dopravu zboží i osob, přístup k elektrické energii pro všechny obyvatele, spolehlivé připojení k internetu a koneckonců i ambice vytvořit samotný vnitroafrický obchod.

Investice do nejméně rozvinutých zemí ovšem neproudí ani zdaleka v potřebném objemu. Na komerční bázi banky zpravidla úvěry neposkytují, a pokud ano, děje se tak za značně nevýhodných podmínek vzhledem ke zvýšené míře rizika. Státy EU proto vážně přemýšlejí o tom, jak nastavit nástroje veřejného sektoru na podporu soukromých investic s podmínkou, že investiční záměr přispěje k vytvoření pracovních míst při současném zapojení obnovitelných zdrojů energie.

Nejde přitom o dotace: nástroje mají povahu zvýhodněné půjčky nebo záruky za úvěr poskytnutý bankou podnikatelskému subjektu. Podíl prostředků vložených státem je u těchto nástrojů nižší než u rozvojových projektů na grantové bázi a navíc působí stimulačně pro soukromé firmy i komerční banky. Díky záruce se investice v náročném teritoriu stávají méně rizikovými, banky ochotněji zprostředkují financování a firmy snáze investují. Dochází tak k odblokování investičního potenciálu a v konečném důsledku i k mobilizaci dodatečných soukromých prostředků na rozvoj partnerských zemí.

Česká republika do tohoto rozvojově-finančního vlaku naskočila vytvořením programu Záruka zahraniční rozvojové spolupráce, který bude spravovat Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Program bude zahájen na začátku roku 2019 s pilotní alokací 50 milionů korun ze státního rozpočtu. Podnikatelé budou moci předkládat své investiční záměry s rozvojovým aspektem ČMZRB s žádostí o poskytnutí záruky za úvěr dojednávaný s některou z komerčních bank. Pokud bude garance schválena, ČMZRB bude ručit za úvěr až do 50 procent jistiny. Naskýtá se tak nová příležitost pro české firmy, které se zajímají o etablování v rozvojových zemích.

Je i v zájmu naší republiky pomoci chudším zemím přeřadit na vyšší ekonomickou rychlost. Dáme tím zároveň šanci českým firmám prosadit se na rozvojových trzích, které byly z pohledu jejich působení dosud okrajové. Jinými slovy, učme lidi rybařit i nadále, ale zprostředkujme také místní výrobu prutů a sítí.

Text: Martin Tlapa

Foto: Shutterstock 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2018 na straně 59.

Štítky rozvojová pomoc

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.