Příležitosti pro české firmy v Rusku

Text Aleš Ottmár Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Rusko

Automobilový průmysl

Ruský trh silničních vozidel je jedním z největších v Evropě a ve střednědobém horizontu má perspektivu, především z důvodu své nízké nasycenosti. Automobilový průmysl se vyznačuje vysokým stupněm lokalizace, většina produkce se realizuje a kompletuje v Rusku. Velmi perspektivní položkou je také segment automobilových komponentů, kde se ale lokalizace výroby stává stále důležitější podmínkou pro úspěšný postup na ruském trhu. Dílčí příležitosti v návaznosti na mírný nárůst prodejů existují i u navýšení dodávek těžkých nákladních vozů, a to zejména nákladních vozů pro vysoce specializované účely, kde není možné uplatnit levnější domácí produkci.

Civilní letecký průmysl

Pro ruský trh je letectví velmi perspektivním oborem, kde české firmy mohou využít návaznost na letitou tradici a především dobré renomé. Vzhledem ke geografickým vzdálenostem v Rusku se očekává další růst letového provozu. Z pohledu České republiky patří k nejzajímavějším segment malých a středních letadel a postupně roste poptávka po letadlech typu ultralight. Perspektivní jsou zároveň dodávky různých elektronických, navigačních a bezpečnostních zařízení a zařízení sloužících pro modernizaci a výstavbu letišť.

Těžební průmysl

V Rusku představuje téměř čtvrtinu průmyslové výroby. Ohromné zásoby nerostných surovin a potřeba modernizace zastaralých technologií přinášejí možnosti dodávek dobývací techniky a dalšího zařízení pro povrchovou a hlubinnou těžbu. Nové příležitosti otevírají rovněž záměry rozvoje a osidlování dálněvýchodních regionů Ruské federace, bohatých na přírodní zdroje. Část položek v oblasti těžebního průmyslu ale v současné době spadá pod sankční režim a jejich vývoz připadá do úvahy v případě možného uvolnění režimu.

Energetika

Energetický sektor je hlavním strategickým sektorem ruské ekonomiky. Perspektivní oblast tvoří modernizace klasických tepelných elektráren a výroben tepla, kde je možné se prosadit především při dodávkách jednotlivých komponentů, jako jsou kompresory, čerpadla či kotle. Možnosti existují i v oblasti dodávek nových energetických celků jako například menších elektráren a dieselových, kogeneračních a paroplynových jednotek, kde je ale třeba počítat s požadavkem na zajištění exportního financování. V současné době se mohou čeští exportéři také mimo jiné prosadit při dodávkách jaderných zařízení — zejména pro sekundární okruh a další nejaderné části elektrárny — pro ruskou společnost Rosatom.

Text: Aleš Ottmár

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2018 na straně 22.

Štítky Gruzie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.