Finanční nástroje Evropské investiční banky

Text Jan Rosen Publikováno

Naše společnost podniká v oblasti strojírenské výroby. Momentálně zvažujeme investice do strojního vybavení a nové výrobní haly. Doslechli jsme se, že na tento projekt můžeme získat zvýhodněný úvěr od Evropské investiční banky. Můžete nám popsat, o jaké výhody jde? A kde je možné o tento úvěr požádat?

Eva Prýmasová, finanční ředitelka společnosti Kornet, s.r.o.

Odpovídá: Jan Rosen, produktový manažer Komerční banky

V zásadě jde o dva typy výhod. První výhodou je snížení úrokové sazby díky využití zdrojů Evropské investiční banky (EIB). Druhou výhodou jsou nižší požadavky na zajištění úvěru díky částečné záruce Evropského investičního fondu (EIF). EIB i EIF přitom patří do jedné „rodiny“, a to skupiny Evropské investiční banky.

Skupina Evropské investiční banky

Evropská investiční banka je mezinárodní finanční instituce vlastněná členskými státy EU, často je také nazývána bankou Evropské unie. Jejím cílem je podporovat ekonomiku v evropských zemích. Do skupiny EIB patří i Evropský investiční fond, který rozšiřuje možnosti podpor EIB o složitější finanční nástroje. EIB je považována za stabilní instituci s nejvyšším možným ratingem AAA od všech tří největších ratingových agentur.

Získávat výhody od skupiny EIB mohou subjekty ve všech zemích EU, tedy včetně českých podnikatelů. Evropská investiční banka nemá v ČR kanceláře. Pouze u velkých obchodů v řádu stovek milionů korun je v přímém vztahu s investorem, většinu podpor však poskytuje prostřednictvím místních bank.

Zvýhodněné úvěry EuroPremium Young

Komerční banka nabízí využití zdrojů EIB malým a středním podnikatelům, ale i větším firmám do tří tisíc zaměstnanců. Díky zapojení EIB klient získává nižší sazbu úvěru, než jakou by dostal, kdyby se do programu nezapojil. V případě, že se podnikatel věnuje zaměstnávání mladých lidí do 30 let, činí výše zvýhodnění celých 0,30 % p. a. Pro získání výhody stačí, aby společnost zaměstnala mladého člověka v předchozích 6 měsících a stále jej zaměstnávala, nebo pokud se zaváže, že jej v následujícím půl roce zaměstná. Na slevu úvěru EuroPremium Young dosáhnou firmy, které nabízí praxe a stáže pro studenty, a také ty, které při zaměstnávání mladých pracovníků spolupracují s technickou školou či univerzitou.

Záruky Evropského investičního fondu

Komerční banka poskytuje rovněž zvýhodněný úvěr těm podnikatelům, kteří připravují inovativní projekt. Zvýhodnění je možné díky zapojení EIF v úvěrovém produktu EuroInovace. Úvěr EuroInovace přináší klientům možnost získat úvěr s nižším zajištěním, než jaké by bylo jinak pro získání úvěru potřebné. Mimo to klient získává i mírně zvýhodněnou úrokovou sazbu. Zvýhodnění je vypočteno z výše úrokové sazby, kterou by klient získal, kdyby se do programu nezapojil.

Úvěr EuroInovace mohou využít firmy k financování inovativních projektů, například k financování vývoje nových technologií, výrobků, služeb nebo procesů.

Kombinace výhod skupiny EIB

Významným kladem obou programů (EuroInovace i EuroPremium) je možnost využít jejich výhod současně. Klient může získat zvýhodněnou úrokovou sazbu díky zapojení zdrojů EIB a zároveň úvěr zajistit zárukou Evropského investičního fondu. Se zárukou je spojeno další mírné snížení úrokové sazby.

Veškerá administrativa spojená s finančními nástroji skupiny EIB je zpracovávána Komerční bankou, klient vždy jedná se svým bankovním poradcem, na kterého je zvyklý. Účast v programu je například v porovnání s dotačními programy velice jednoduchá. V případě potřeby mohou klienti navíc případ konzultovat i s regionálními KB EU POINT specialisty.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2014 na straně 53.

Štítky Finance

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.