V Jižní Koreji se bude díky ČEB vařit české pivo

Text Petr Križan Foto Archiv Pivovary Lobkowicz Publikováno
thumbnail Čína thumbnail Vietnam thumbnail Jižní Korea

„Pokud všechno půjde dobře, začne se v Korejské republice točit české pivo z minipivovaru. Kromě toho by mohl být tento projekt replikován i do jiných zemí,“ říká Karel Bureš, generální ředitel České exportní banky (ČEB).

V praxi se tak začíná uplatňovat nová strategie ČEB, která počítá s výraznější podporou exportu potravinářských technologií. „Vlivem současné mezinárodní situace se zákonitě mění i teritoriální struktura úvěrů ČEB. Současně kromě tradičních oborů, jako je především strojírenství, energetika a letecký průmysl, nově preferujeme i podporu exportu zemědělských strojů, potravinářských technologií včetně minipivovarů a technologií do zemědělských farem zaměřených na produkci drůbeže nebo hovězího masa a mléka,“ informuje dále Karel Bureš.

Po Číně přibude další asijská země

Po úspěchu skupiny Pivovary Lobkowicz v Číně chtějí další soukromí čeští investoři postavit minipivovar v Jižní Koreji. Právě do této země se koncem února vypravil premiér Bohuslav Sobotka, ministr dopravy Dan Ťok a spolu s nimi podnikatelská delegace vedená prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým. Cílem cesty bylo posílení ekonomické diplomacie mezi ČR a Korejskou republikou, získávání nových zahraničních investic do Česka a současně hledání příležitostí pro český export.

První část mise probíhala v hlavním městě Soulu a druhá v Busanu, který je dvojkou mezi jihokorejskými městy. Podle generálního ředitele ČEB mise po všech stránkách předčila jeho očekávání: zástupce ČEB na místě i přímo jednal o konkrétním obchodním případu – zmíněném financování výstavby a dodávky zařízení pro minipivovar. Jde o dodávky, v nichž je ČR (po Německu) druhým nejvýznamnějším exportérem na světě.

Realizace minipivovaru bude nejen prvním projektem financovaným ČEB v Jižní Koreji, ale i příkladem podpory českého středního podnikatelského stavu ve spolupráci s renomovaným investorem na velmi obtížném a saturovaném trhu. Navíc by se podle tohoto vzoru mohly budovat pivovary produkující české pivo i v jiných zemích.

Také letošní MSV cílí na Korejskou republiku

„O možnostech financování exportu českých firem do Jižní Koreje, ale i do Japonska budeme samozřejmě jednat i na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který se koná ve dnech 14. až 18. září,“ upozorňuje Karel Bureš. V Brně totiž pokračuje tradice zviditelňování zahraničních partnerů a Special Focus Country MSV 2015 se stane právě Korejská republika. Do moravské metropole poprvé v historii přijede vystavovat přibližně patnáct jihokorejských firem a o možnostech spolupráce mezi oběma průmyslovými zeměmi se bude jednat v rámci doprovodného programu.

Další velmi zajímavou premiérovou akcí bude Reverse Exhibition organizovaná japonskou vládní agenturou na podporu obchodu a investic JETRO (Japan External Trade Organization). Jednodenní výstava výrobků, pro které japonští producenti hledají dodavatele, bude pro české firmy výbornou příležitostí k navázání obchodních vztahů.

V Japonsku pracují obráběcí stroje Škoda

Do současné doby ČEB realizovala v Japonsku zatím jen jeden obchodní případ. Bylo to v roce 2006 a jednalo se o dodávku obráběcích strojů. Exportující společností byla akciová společnost Škoda Machine Tool sídlící v Plzni. Její člen představenstva a finanční ředitel David Němec o spolupráci s exportní bankou říká: „ČEB pomáhá naší společnosti exportním financováním úspěšně realizovat náročné projekty v teritoriích mimo Evropskou unii. V posledních letech byla díky pomoci této banky instalována pracoviště s obráběcími stroji Škoda v Číně, Japonsku a Rusku.“ A protože na letošní strojírenský veletrh do Brna míří také zmiňovaní zástupci japonského průmyslu, Karel Bureš dodává: „Jsme připraveni nepromarnit příležitost a podpořit tuzemské exportéry, kteří zvažují expanzi na japonský trh. Vítáme každý kvalitní projekt.“


ČEB prohlubuje spolupráci s vietnamskou BIDV

K prvním krokům českých exportérů v perspektivní asijské zemi by měla napomoci spolupráce ČEB s Bank for Investment and Development of Vietnam (BIDV), která před časem otevřela v Praze svou kancelář. Za přítomnosti prezidentů obou zemí podepsali v závěru květnového Vietnamsko-česko-slovenského podnikatelského fóra v Praze na Žofíně zástupci BIDV s představiteli ČEB Memorandum o spolupráci, které znamená kvalitativně novou etapu spolupráce dvou renomovaných bank ve prospěch rozvoje obchodních vztahů mezi ČR a VSR.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2015 na straně 46—47.

Štítky Finanční služby, Jižní Korea, Čína, Vietnam, ČEB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.