Peněz na investice do energetických úspor není nikdy dost

Text Jan Hanuš Publikováno

Naše společnost je jedním z předních výrobců zemědělské a komunální techniky v České republice. Výrobní závod v Prostějově navazuje na místní dlouholetou tradici strojírenské výroby v kombinaci s využíváním moderních technologií a poznatků z vlastního vývoje. Naše montážní linky jsou situovány v původních výrobních halách, které jsou obdobně jako administrativní budova energeticky náročné. Proto zvažujeme investici do energetických úspor, kdy mimo jiné máme podánu žádost o dotaci z OPPIK program Úspory energie. Existují pro realizaci energetických úspor ve firmách kromě dotace ještě nějaké jiné zvýhodněné formy financování?

Richard Olmr, jednatel, Wisconsin Engineering s.r.o

Odpovídá: Jan Hanuš, KB EU Point, Komerční banka

Zvýhodněné financování od KB

Podaná žádost o dotační podporu ze strukturálních fondů EU, tedy z vámi zmíněného Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, respektive v programu Úspory energie, je silným argumentem pro využití nově připraveného zvýhodněného úvěrově-záručního programu Komerční banky. Vhodnými typy projektů jsou především investice do úspor energií a energetické účinnosti v budovách, veřejného osvětlení, energetické účinnosti v průmyslových zařízeních a ve firmách obecně, projekty s vysokou účinností při kogeneraci tepla a elektrické energie, dálkové vytápění/chlazení. Součástí úsporných opatření může být i výroba energie pro vytápění či chlazení z obnovitelných zdrojů, kdy vyrobená energie musí být využívána pro vlastní spotřebu. Účelové využití financování je tedy shodné s programem Úspory energie v rámci OPPIK, kde žadatel může získat podporu až do výše 65 % včetně využití dotace i na zpracování požadovaného energetického posudku. Ideální formou financování investic do energetických úspor je tak kombinace dotace z výše zmíněného dotačního programu a zvýhodněného financování od KB, které je nabízeno pod názvem EuroEnergie.

Cesta k financování energetických úspor ve firmách

Komerční banka je dlouhodobě úspěšná ve využívání zvýhodněných forem financování prostřednictvím evropských finančních institucí. Nyní byla vybrána Evropskou investiční bankou (EIB) jako jediný poskytovatel programu na zvýhodněné financování energeticky úsporných projektů v ČR.

S úvěrem EuroEnergie můžeme podnikům poskytnout financování se zárukou EIB až do výše 80 % za poskytnutý úvěr, s čímž pak souvisí nižší požadavky banky na zajištění úvěru. Díky sníženým rizikovým nákladům banky tak firmám poskytujeme další výhodu v podobě nižší úrokové sazby. Ta je u úvěru EuroEnergie snížena o 0,3 % p. a. (při kombinaci s programem na podporu zaměstnávání mladých lidí je úrokové zvýhodnění až 0,4 % p. a.).

Výše úvěru, který lze čerpat jak v korunách, tak eurech, je až 136 mil. Kč. Výše zdrojů z EIB tvoří nejvýše 75 % nákladů projektu. Pro využití úvěru EuroEnergie stačí, je-li projekt doporučen energetickým auditem (respektive energetickým posudkem). Toto kritérium je při žádosti o dotaci z OPPIK tedy automaticky splněno. Dále musí uspořené náklady na energie během životnosti investice (včetně externalit) dosáhnout alespoň 50 % investičních nákladů, což je rovněž bez velkých obtíží splnitelná podmínka.

EuroEnergie znamená komplexní servis

V Komerční bance máme dlouholeté zkušenosti s financováním projektů v oblasti energetiky. Od obnovitelných zdrojů přes investice do teplárenství, odpadových technologií až po energetické úspory v průmyslových provozech či veřejném sektoru.

Kromě úvěru EuroEnergie a s tím souvisejícího finančního servisu jsme firemním klientům připraveni poskytnout specializované poradenství prostřednictvím týmu odborníků na energetiku, včetně zprostředkování kontaktů na naše partnerské společnosti zabývající se energetickými úsporami. Firmám jsou k dispozici rovněž specialisté KB EU Point, kteří poradí, jak získat vhodné dotace nebo zajistit zpracování žádosti o dotaci. Pokud vaše firma zvažuje, zda investovat do energetických úspor, doporučuji obrátit se na bankovní poradce.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2016 na straně 67.

Štítky Podpora exportu, KB, Úspory energií

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.