Nové dohody v Číně či Kyrgyzstánu otevřou dveře českým firmám

Text Daniel Libertin Foto Archiv ČEB Publikováno

S generálním ředitelem České exportní banky Karlem Burešem hovoříme o službách, které banka poskytuje při strategickém plánování projektů a exportním poradenství, i o tom, že je součástí ekonomické diplomacie.

O České exportní bance píšeme v TRADE NEWS pravidelně. Co považujete v současné chvíli za její nejpodstatnější roli?

Naší jedinou a nejdůležitější rolí zůstává podpora českého exportu, a to především do zemí a regionů, které jsou často vnímány jako rizikovější, případně do zemí, kam zatím není úplně běžné české produkty a know-how vyvážet. A k této podpoře se snažíme využít všechny své schopnosti, znalosti a možnosti. Zpravidla se jedná o kombinaci finanční podpory, strategické konzultace a díky nadstandardním vztahům s lokálními zástupci byznysu, organizací i politické reprezentace také o schopnost otevírat pomyslné dveře na daných trzích.

Každý z těchto nástrojů je pro naše vývozce v určitou chvíli důležitý.

Ano, vždy záleží na typu exportéra a na cílové zemi. Jsou státy, v nichž mají čeští exportéři skvělé jméno a nadstandardní kontakty a vazby. Zde jde z naší strany zpravidla právě o podporu finanční. Mezi taková teritoria patří dlouhodobě například Rusko. Na straně druhé existuje řada zemí, které pro české firmy nabízí opravdu zajímavé příležitosti, ovšem nejsou zatím využívány. Právě v těchto případech se snažíme fungovat také jako exportní poradci. A troufám si říct, že se nám to daří.

Které země byste do této kategorie začlenil? A v čem konkrétně spočívá vaše podpora?

Určitě bych sem zařadil Čínu. Je to obrovský trh, který se velmi rychle rozvíjí a modernizuje. A to bez moderních technologií a chytrých řešení udělat prostě nejde. Právě zde je příležitost pro české exportéry opravdu velká. Je jasné, že je to běh na dlouhou trať, nám se ale letos podařilo podepsat dohodu s Čínskou rozvojovou bankou, která ulehčuje realizaci i financování exportu do Číny.

Další oblastí procházející modernizací a rozvojem, jehož by se čeští exportéři mohli a podle mého názoru měli účastnit, jsou země SNS, například Kyrgyzstán nebo Ázerbájdžán. Bude zde realizována celá řada investic nejen do modernizace infrastruktury a průmyslu. A my z historické zkušenosti moc dobře víme, že české firmy umí v takových případech nabídnout špičkové a konkurenceschopné řešení.

I tady vznikly podobné dohody jako v Číně?

V Ázerbájdžánu jsme se nedávno během mezinárodního veletrhu ADEX 2016 setkali nejen se zástupci lokálního byznysu, ale i ministerstva financí. Zároveň tam máme běžící projekty. Nedávno jsme se také vrátili z extrémně úspěšného Česko-kyrgyzského business fóra, jehož se zúčastnilo téměř 500 představitelů tamního byznysu i politiky. Zároveň jsme s Rusko-kyrgyzským fondem rozvoje podepsali memorandum, které českým firmám otevřelo cestu k miliardám korun připraveným na rozvoj tohoto regionu. S potěšením navíc můžu říct, že řada českých projektů fond zaujala a jejich projekty budeme nyní posuzovat u nás v exportní bance.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2016 na straně 69.

Štítky Ekonomická diplomacie, ČEB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.