ČEB pomáhá šířit „energii budoucnosti“ do Kyrgyzstánu a Kazachstánu

Text Petr Križan Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Kazachstán thumbnail Kyrgyzstán

Česká exportní banka (ČEB) úspěšně završila víc než rok trvající intenzivní jednání a výsledkem je první zdárně uskutečněný vývoz do Kyrgyzstánu, kam česká firma Regulus začíná dodávat „energii budoucnosti“.

Již vloni Rusko-kyrgyzský fond rozvoje a Česká exportní banka podepsaly v rámci Česko-kyrgyzského business fóra memorandum o spolupráci obou institucí. Následně v únoru letošního roku ČEB schválila konkrétní obchodní případy, ve kterých se jedná o odkupy z akreditivu dvou kyrgyzských bank.

Tuzemská firma Regulus začíná tedy letos dodávat do Kyrgyzstánu tepelná čerpadla a solární panely. Tato destinace je pro solární řešení přímo stvořena. Přezdívá se jí „sluneční země“, protože má kolem 300 slunečních dní v roce. Zároveň je třeba zmínit, že společnost Regulus patří do kategorie malých a středních podniků (SME) a tento segment byl vloni pro Českou exportní banku rekordní: 59 obchodů v objemu 329 milionů z celkového počtu 80 bylo kvalifikováno jako SME, a to je nejvíc za víc než dvacetiletou historii banky.

Regulus vidí v Kyrgyzstánu velký potenciál, a proto v zemi plánuje ještě v tomto roce otevřít dceřinou společnost. Zde je přidaná hodnota v kvalitním českém know-how, které tam bude šířit. Důraz na „zelenou ekonomiku“ je prioritní pro všechny zúčastněné strany.

Po zdařilém výsledku spolupráce ČEB, Rusko-kyrgyzského fondu rozvoje a společnosti Regulus se otevírá cesta i dalším evropským zemím k celé řadě významných infrastrukturních a strojírenských projektů v rámci Euroasijské unie (EAS), jejímž je Kyrgyzstán právoplatným členem. Je tam velký potenciál a EAS je zároveň klíčem k celé střední Asii.

„Spolupráce s renomovanou lokální finanční institucí, tedy konkrétně Rusko-kyrgyzským fondem rozvoje, je pro naše působení v regionu vždy klíčová. Česká firma Regulus je první vlaštovkou a věřím, že díky ní pomůžeme celé řadě českých exportérů se vstupem na kyrgyzský trh,“ hodnotí význam spolupráce Karel Bureš, generální ředitel České exportní banky.

ČEB zároveň projednává i možnosti kooperace s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD). To by perspektivně mohlo v Kyrgyzstánu pomoci dalším možnostem vývozu a posílit pozici České republiky v zahraničí.

Další zajímavou destinací, kde ČEB svými aktivitami a financováním vylepšuje konkurenceschopnost českých exportérů, je i Kazachstán. Aktuálně jsou v jednání dodávky tří malých vodních elektráren. V rámci podpory exportu Česká exportní banka participuje na podnikatelských misích a nebude chybět ani na výstavě Expo 2017 v Astaně. Zaměření na téma „Energie budoucnosti“ je jak šité na míru českým firmám, které právě v tomto odvětví vidí v Kazachstánu velké příležitosti, a Česká exportní banka jim v tom bude silnou oporou.

Text: Petr Križan

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2017 na straně 65.

Štítky Financování, Kyrgyzstán, Kazachstán, Energetika, ČEB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.