Dokumentární akreditiv a jeho forfaitingAlternativní možnost efektivního řízení firemního cash-flow

Text Milan Figala Foto Archiv KB a Thinkstock.cz Publikováno

Jedním z nosných vývozních teritorií naší společnosti, která se zabývá vývozem zboží investiční povahy a dodávkami technologických zařízení, je Rusko. Vzhledem k charakteru zboží požaduje kupující v tomto teritoriu často poskytnutí dodavatelského úvěru v řádu až několika let. Je požadavek na poskytnutí odložené splatnosti obvyklý? Jaká řešení nabízí Komerční banka svým klientům z pohledu minimalizace teritoriálních a komerčních rizik a realizace inkasa po dodávce zboží?

Jaroslav Semela, obchodní ředitel společnosti Ondřejovická strojírna a.s.

Odpovídá Milan Figala, vedoucí dokumentárních akreditivů, Global Transaction Banking, KB

Dokumentární akreditiv se vyplatí

S požadavkem na poskytnutí odložené platby se naši klienti setkávají velmi často, nejedná se o nic neobvyklého. Pokud budete chtít kupujícímu vyhovět, není nic snazšího – při dodržení zásady kvalitního zajištění jednotlivých plateb. Řešením je jednoduchý a léty praxe prověřený nástroj – neodvolatelný dokumentární akreditiv vystavený ve váš prospěch bonitní ruskou bankou, o jehož otevření žádá váš obchodní partner v Rusku.

V tomto případě máte v ruce neodvolatelný závazek ruské banky proplatit hodnotu dokumentů vztahujících se k exportovanému zboží. Zpravidla se jedná o fakturu, balicí list, nákladní list, osvědčení o původu zboží, případně pojistku nebo inspekční certifikát. Pokud splníte podmínky dokumentárního akreditivu a odešlete zboží včas, kompletní, v požadované ceně a kvalitě, banka má povinnost zaplatit. Dokumentární akreditiv je abstraktní platební instrument nezávislý na obchodním kontraktu, proto veškeré případné reklamace jsou řešeny mimo akreditiv a nemají vliv na proplacení kupní ceny.

Pokud uslyšíte názor, že výlohy spojené s dokumentárním akreditivem z něj činí drahý instrument, je třeba se zeptat: v porovnání s čím? S nejistotou odebrání zboží a zaplacení? S náklady na komerční pojištění pohledávek? Rozhodnete-li se pro dokumentární akreditiv, šetříte nejen zaplacené pojistné, ale odpadnou vám také starosti s náročnou administrativou spojenou s uplatněním pojistky nebo se spoluúčastí. Vyhnete se také časové prodlevě při případném inkasu pojistného plnění, které navíc obdržíte v českých korunách namísto měny sjednané v kontraktu.

Forfaiting, diskontování dokumentárního akreditivu

Další nezanedbatelnou výhodou je možnost jednoduchého a rychlého financování odložené splatnosti pod dokumentárním akreditivem – forfaiting.

Forfaiting, neboli prodej pohledávky bez zpětného postihu, je možné realizovat poté, co prodávající vyexpeduje zboží, splní podmínky dokumentárního akreditivu a ruská banka akceptuje předložené doklady k určitému datu splatnosti. Od Komerční banky poté prodávající obdrží 100 % hodnoty pohledávky snížené o příslušný diskont. Kupujícímu přitom nadále zůstává zachována výhoda zaplatit pohledávku z akreditivu v termínu původně dohodnutého data splatnosti.

Diskont je vypočítán z nominální hodnoty pohledávky v % p. a. za období od data výplaty diskontované částky do splatnosti pohledávky. Prodávající má plně pod kontrolou své náklady, protože diskontní sazba je fixní po celou dobu financování. Prodejem bez zpětného postihu nejsou tyto pohledávky dále vedeny v jeho bilanci, dochází ke zlepšení struktury pohledávek firmy.

Forfaiting pracuje s rizikem vystavující banky a příslušného exportního teritoria, tato transakce tedy nečerpá žádnou úvěrovou linku klienta. Komerční banka průběžně analyzuje a hodnotí bonitu vystavujících bank a je schopna prakticky obratem ještě před uzavřením obchodního kontraktu na dotaz klienta sdělit, za jakých podmínek je připravena pohledávku pod dokumentárním akreditivem odkoupit a profinancovat. Klient může promítnout náklady spojené s financováním do kupní ceny. 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2013 na straně 57.

Štítky Finance, Rusko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.