Expanze: zvýhodněné financování pro firmy, co chtějí růst

Text Marie Lafantová Foto archiv Mikroelektroniky Publikováno

Podnikáte a sháníte peníze na svůj další rozvoj? Ať už půjde o nákup nového stroje, zařízení či technologie nebo třeba výstavbu výrobní haly, sídla firmy nebo skladu, řešením pro vás může být bezúročný úvěr z programu Expanze.

Tento program připravila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) na podporu malých a středních podnikatelů. V jeho rámci poskytuje firmám především z oblastí zpracovatelského průmyslu, cestovního ruchu, stavebnictví, maloobchodu, velkoobchodu, zdravotní péče, vzdělávání, IT a dalších služeb bezúročné úvěry v rozmezí 1 až 45 milionů korun, které mohou využít na financování svých investičních projektů.

To znamená hlavně na pořízení nových strojů, zařízení a technologií různého druhu. Může jít například o obráběcí stroje, tiskové a řezací technologie, skladovací boxy, vybavení do restaurací či ubytovacích zařízení, ale také bagry, jeřáby, vysokozdvižné vozíky atp. Vedle toho je možné programem Expanze zafinancovat také výstavbu či rekonstrukci výrobní haly, sídla společnosti, skladovacích prostor apod. A samozřejmě ho lze využít na nákup dlouhodobého nehmotného majetku.

Úspora nákladů a pozitivní vliv na cash flow

Úvěry z programu Expanze jsou poskytovány do výše 45 % způsobilých výdajů projektu, a doplňují tak běžné komerční úvěry, z nichž musí být financována alespoň pětina způsobilých výdajů. Na tento úvěr ČMZRB poskytuje finanční příspěvek na úhradu úroků až do výše jednoho milionu korun. Spolufinancování investičních záměrů firem s ČMZRB pomáhá komerčním bankám nebo leasingovým společnostem rozložit riziko. Díky tomu mohou malí a střední podnikatelé získat výhodnější podmínky pro financování svých projektů a může na ně dosáhnout více subjektů.

Vedle nulové úrokové sazby nabízí Expanze podnikatelům ještě až sedmiletou splatnost úvěru včetně možnosti odkladu splátek jistiny až na 3,5 roku.

Firma tak zvýhodněný úvěr od ČMZRB může fakticky začít splácet až v okamžiku, kdy splatí úvěr od komerční banky a realizovaný projekt začne vydělávat. Takovéto efektivní rozložení splátek jistiny v čase pak může mít pozitivní dopad na její cash flow.

Dlouhodobá a stabilní podpora

Program Expanze je financován ze strukturálních fondů EU a je určen pro malé a střední podnikatele, kteří realizují své podnikatelské projekty na území ČR mimo region hlavního města Prahy. MPO na něj vyčlenilo v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 8,8 miliardy korun.

A protože jde o podporu podnikatelů realizovanou ve formě tzv. finančního nástroje, přináší to s sebou řadu pozitivních ekonomických aspektů. Podpora poskytovaná v této podobě totiž nenarušuje tržní prostředí a vytváří pro podnikatele rovné podmínky a příležitosti na trhu. A jelikož se jedná o návratnou formu podpory, mohou být na ni alokované prostředky po čase (tj. po navrácení zpět do systému) znovu využity.

Samotní podnikatelé pak mohou ocenit především jejich dlouhodobost a stabilitu. Firma totiž může podporu získat přesně v okamžiku, kdy ji potřebuje, a na jaký účel ji potřebuje. Její získání je navíc rychlé, zpravidla v řádu několika týdnů, a administrativně nenáročné. Subjekt tedy nemusí vymýšlet či přizpůsobovat projekt podmínkám dotačního programu. Může si jej připravit podle svých potřeb a získat na něj zvýhodněné financování.

Mikroelektronika: získání úvěru z programu Expanze nebylo složité

Konkrétní příklad, jak program Expanze funguje, si můžeme představit na firmě Mikroelektronika. Jde o ryze českou společnost založenou v roce 1991, která navrhuje a realizuje komplexní řešení odbavovacích a informačních systémů pro dopravu a průmysl. Aktivně se podílí na formování veřejné dopravy a s jejími řešeními musel přijít do styku snad každý, kdo se kdy svezl prostředky hromadné přepravy osob.

Společnost se na konci minulého roku rozhodla pořídit novou technologii, která by jí umožnila udržet kvalitu a efektivitu výroby na vysoké úrovni. „Jednalo se o novou kompletní automatizovanou linku pro osazování desek plošných spojů, která obsahuje sítotiskové nanášení pájecí pasty, 3D kontrolu nanesené pasty, automaty pro povrchovou montáž součástek a pájecí pec. Kromě toho jsme se vybavili i novou optickou kontrolou desek plošných spojů a rentgenovým počítadlem součástek,“ představuje blíže pořizované technologie Ivo Ender, produkční ředitel Mikroelektroniky.

Pořízení této automatizované linky bylo pro společnost důležité z několika důvodů. „Hlavním přínosem realizace tohoto projektu bylo navýšení výrobní kapacity a zvýšení kvality výroby,“ vysvětluje Ivo Ender. Vedle toho tato nová technologie zajistí firmě vyšší konkurenceschopnost a zvýší technologickou úroveň výroby.

Expanze zahrnuje spoustu bonusů

Mikroelektronika se rozhodla novou linku zafinancovat z programu Expanze, a to především proto, že v porovnání s běžnými nástroji financování program nabízí nesrovnatelně výhodnější finanční podmínky. Pozitiva programu tak firma spatřuje především v úspoře nákladů, které by jinak musela zaplatit na úrocích. „Hlavní výhodou je jednoznačně bezúročnost úvěru. To pochopitelně komerční úvěry nabídnout nemohou. Příjemným bonusem, i když ho pravděpodobně nevyužijeme, je i možnost odkladu splátek jistiny. Dále jasně definované podmínky a jistota splnění podmínek ze strany banky. Za takových okolností bylo rozhodování o nákupu nových technologií mnohem jednodušší,“ uvádí Antonín Hübner, ekonomický ředitel společnosti.

Vedle toho ve firmě uvítali také to, že administrativa spojená s vyřízením úvěru nebyla nikterak náročná. „To byla další výhoda, že získání úvěru nebylo v ničem složitější a byly vyžadovány jen standardní podklady jako u jiných bankovních institucí. Od prvního kontaktu byl úvěr vyřízen přibližně do dvou měsíců,“ doplňuje Antonín Hübner.

V plánu jsou další investice do areálu

Program Expanze není prvním produktem ČMZRB, který Mikroelektronika využila k financování svého rozvoje. Dynamický růst firmy v 90. letech a na začátku nového milénia, který byl podpořen i úspěšným vstupem na zahraniční trhy, vyústil v potřebu výstavby zcela nového výrobního a správního areálu. Ten slouží k vývoji, testování a výrobě elektroniky a poskytuje pracovní uplatnění pro 250 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců. V roce 2006 ČMZRB poskytla společnosti zvýhodněný úvěr právě k financování výstavby tohoto areálu a už tehdy produkty banky usnadnily firmě její rozvoj. „S ČMZRB jsme spolupracovali už dříve. Ve všech případech hodnotím spolupráci velmi pozitivně,“ říká Antonín Hübner.

Do budoucna pak společnost plánuje investovat nejen do dalších výrobních technologií a modernizace výrobků, ale také do rozvoje svého sídla a areálu. „Aktuálně zvažujeme možnosti další výstavby firemních prostor, a to nejen výrobních. Nedávno jsme je o třetinu rozšířili, ale zdá se, že rosteme ještě rychleji, než jsme očekávali,“ uzavírá Antonín Hübner, ekonomický ředitel Mikroelektroniky.

Text: Marie Lafantová

Foto: archiv Mikroelektroniky

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 88-89.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.