Pořízení nových technologií usnadní dotace

Text Jan Hanuš Publikováno

Naše společnost je významným evropským exportérem aktivních a pomocných farmaceutických látek pro výrobu léčiv. V zemích SNS představujeme výhradního zástupce evropských, ale i světových výrobců těchto produktů. Další rozvoj společnosti IMCoPharma i rozšiřování našich služeb významně ovlivňuje využití evropských dotací. Evropské dotace společně s investičním úvěrem od naší „domovské“ Komerční banky nám umožnily zrekonstruovat sídlo firmy a rozšířit skladovací prostory.

Tím, že farmaceutický obor patří k velmi dynamickým odvětvím, musíme stále investovat nejen do výzkumu a vývoje, ale i do nových technologií. Jaké jsou aktuální dotační možnosti? Existuje ještě nějaká další podpora, kterou bychom mohli pro účely našeho rozvoje využít?

Ing. Ivan Mikeš, CSc., statutární ředitel společnosti IMCoPharma a.s.

Odpovídá Jan Hanuš, manažer KB EU Point a financování veřejného sektoru KB

Cest k získání prostředků na nové technologie je víc

Také ve druhé polovině programového období zůstává jedním z nejatraktivnějších operačních programů pro inovativní, exportně orientované firmy OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Dotace ve firemním sektoru směřují hlavně do výzkumu a vývoje, inovací, případně jsou určeny pro projekty na zvýšení konkurenceschopnosti a projekty na výrobu a uvádění nových výrobků na trh. Vedle toho hrají významnou roli projekty úspor energie u budov i výrobních procesů. Málokdo ví, že lze získat dotaci také na výměnu starých výrobních technologií za nové. Kromě EU dotací z ESIF však existuje poměrně široká škála dalších možností, které lze pro financování projektů využít. Jedná se například o dotace z krajských rozpočtů, nadačních fondů nebo komunitárních programů EU.

Podporu pro nové firemní projekty hledají specialisté KB EU Point na základě znalosti a porozumění konkrétnímu záměru konkrétního klienta. Jsou schopni poradit a vysvětlit, proč a o které dotace žádat, kdy se to ještě vyplatí a kdy je lepší hledat alternativu k dotacím nebo projekt financovat zcela bez nich. Stejně tak dokáží zohlednit při návrhu řešení již běžící projekty.

Dotační projekt je běh na dlouhou trať

Při zvažování žádosti o dotaci je potřeba vzít v úvahu, že dotační proces je administrativně náročný a trvá dlouho. Pokud například kupujete nový stroj, je třeba na jeho dodavatele vypsat výběrové řízení podle pravidel dotačního programu. Po jeho pořízení pak podáte žádost o samotné proplacení dotace, kam přiložíte všechny podklady. Následuje fáze udržitelnosti, kdy ještě pět let musíte každý rok reportovat, jaký je stav vašeho projektu, a musíte ho provozovat v souladu s dotačním záměrem. A to je ještě ta jednodušší verze.

V projektech často nastanou obsahové i časové změny, a ty vždy musí schválit dotační orgán. Můžete mít také více etap projektu, což administrativu opět navyšuje. A pokud k vám dorazí kontrola, pak samozřejmě musíte mít vše v pořádku a připravené, jak se říká „v mašlích“. To všechno jsou věci, které pro klienty zajišťujeme. Díky tomu, že se administrativními procesy souvisejícími s dotacemi „prodíráme“ denně, dokážeme řadu věcí předvídat, a hlavně převzít administrativní zátěž na sebe, aby se klient mohl věnovat své hlavní činnosti.

Naši klienti navíc mají jistotu, že i za cca sedm osm let budeme schopni dostát svým závazkům. Další velkou výhodou je know-how našeho týmu. Moji kolegové mají v oblasti dotací letitou praxi a prošli jak veřejnou správou, tak soukromými firmami i poradenskými společnostmi. Známe tedy pohled na věc ze všech stran a klientům navrhujeme takové projekty, které považujeme za smysluplné a dlouhodobě udržitelné.

Text: Jan Hanuš

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2018 na straně 71.

Štítky Nové technologie, Evropské dotace, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.