Finance a pojištění

David Formánek: Naše země má štěstí na skvělé kapitány průmyslu

thumbnail

Zatímco z některých mainstreamových médií se na nás stále sypou černě zabarvené ekonomické scénáře, závěry nezávislého průzkumu analytiků Komerční banky přinášejí dobré zprávy. I když nás čeká další obtížný rok, k extrémnímu pesimismu nemáme důvod. Z širšího pohledu naše ekonomika vybalancovala většinu dosavadních překážek. Máme za sebou velmi mírnou recesi, která se týkala dvou posledních čtvrtletí minulého roku, a letos už bychom se měli dočkat lehkého oživení. Ustáli jsme energetickou krizi. A také se podařilo udržet vysokou zaměstnanost. O tom hovoříme s Davidem Formánkem, členem představenstva KB zodpovědným za korporátní a investiční bankovnictví, který zdůrazňuje: „Tuzemskou ekonomiku podržela zahraniční poptávka, neboť v ostatních zemích eurozóny se žádná recese nakonec nekonala. A také se ukázalo, jak životaschopné a silné jsou tuzemské firmy a jejich lídři, což je velmi povzbudivé.“

Štítky KB

číst celý článek

Recese je za námiOživení bude hodně pozvolné

Již je to černé na bílém – podle předběžného odhadu ČSÚ zaznamenala česká ekonomika v závěrečném čtvrtletí loňského roku oproti předchozím třem měsícům v reálném vyjádření hospodářský pokles ve výši -0,3 % po -0,2 % ve třetím čtvrtletí. Za celý loňský rok jsme tak v průměru zaznamenali ve srovnání s rokem 2021 vzestup o 2,5 %.

Štítky KB

číst celý článek

Když podnikání brzdí dlouhá splatnost faktur

thumbnail

Provozujeme rodinné vinařství s dlouholetou tradicí a zkušenostmi. Protože se postupně rozrůstáme, spolupracujeme také s velkými odběrateli, kteří si obvykle nastaví dlouhou splatnost faktur. Jsou to pro nás důležití obchodní partneři, ale peníze uzamčené ve fakturách déle než 40 dnů pro nás znamenají nestabilitu v cash flow. Zajímalo by nás, jestli můžeme platformu Roger Platba využít jen pro jednoho odběratele, nebo je možné zkrátit splatnost současně vůči několika odběratelům? - Tomáš Veverka – Vinařství Veverka, Čejkovice

Štítky KB

číst celý článek

Tři roky od pandemie: Třetina záruk Covid Plus už je splacenaFermat díky nim prodává i v Rumunsku

Při lockdownu nepřestal vyrábět a uzavíral nové smlouvy. Díky tomu výrobce horizontálních obráběcích strojů Fermat instaloval svou vrtačku například také u rumunského výrobce lodních navijáků. Brněnský producent je jednou z tuzemských firem, které využily záruky Covid Plus exportní pojišťovny EGAP. Přesně tři roky po propuknutí pandemie ukazují statistiky programu příznivá čísla. Třetina ze 102 uzavřených zaručených úvěrů je již splacena.

Štítky EGAP

číst celý článek
1 2 3 4 5 6 7 11 21 31 41

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.