Střed Ameriky v obrazu anamorfních map

Publikováno

Region sestávající z jihu Severní Ameriky, čili Střední Ameriky, a ze severu Jižní Ameriky nazýváme středem Ameriky. V oblasti žije téměř 150 milionů lidí, z nichž skoro 60 % jsou mesticové (míšenci bělochů a původních obyvatel), 96 % populace mluví španělsky a téměř 70 % se hlásí ke katolickému vyznání. Země středu Ameriky produkují pouhých 1,3 % světového HDP, ale zaznamenávají slušný ekonomický růst. Vyznačují se velkými sociálními rozdíly a vesměs i politickou nestabilitou.

Typickou hlavní exportní komoditou pro řadu zdejších zemí je ropa (Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Belize) a díky vynikajícím přírodním podmínkám také zemědělské produkty: Nikaragua – káva, Guatemala – třtinový cukr. Řada zemí vyváží banány, ovšem žádná jako komoditu číslo jedna. Exportu několika zemí dominují i průmyslové výrobky: Kostarika – elektronika, Panama – antibiotika, Honduras a Salvador – textilní produkty.

S výjimkou Belize, Guyany a Francouzské Guyany zažily všechny země občanskou válku nebo vládu vojenské junty. I když se v regionu naposledy uskutečnil vojenský převrat v roce 2009 v Hondurasu, tudíž hovoříme jen o minulosti, je vojenské téma stále živé. I proto se na vedlejší stránce věnujeme tématu obranného průmyslu.

Amorfní mapa - Hrubý domácí produkt / Počet obyvatel

Amorfní mapa - Import revolverů a pistolí / Import sportovních brokovnic a pušek střelných zbraní nabíjených ústím hlavně

Amorfní mapa - Import nábojů a ostatního střeliva, bomb, granátů, torpéd, min, řízených střel / Import zápalnic, bleskovnic, roznětek, rozbušek

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2018 na straně 62-63.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.