5G – cesta k lepší, větší a rychlejší síti

Text Miroslav Bula Foto archiv Vodafone Publikováno

Způsob, jakým nám technologie pomáhají být ve spojení, se vyvíjí. Poslední dobou často skloňovaná síť páté generace, tedy 5G, není však jen „další“ technologickou vymožeností v řadě.

Jde o velký kvalitativní posun. Nejen správa datového provozu bude efektivnější, než je tomu v současnosti u mobilní sítě 4G LTE (což přispěje ke zvětšení kapacity sítě), ale s rostoucí rychlostí zaručí „síť páté generace” také velmi krátkou dobu odezvy (latenci), a to v řádu milisekund. A i když nejste zrovna expertem na průmyslovou robotiku, 5G se možná dostane do vašich počítačů úplně jinou cestou: v počítačových hrách, kterým budou holdovat vaše děti. Nízká latence totiž udělá ze hry skutečný „zážitek v reálném čase“. Tento parametr je navíc klíčový pro celou řadu dalších aplikací, jako je například virtuální a rozšířená realita, vzdálené řízení, systémy propojených vozidel, nejrůznější aplikace v medicíně a v mnoha nově vznikajících oborech.

Skutečný dopad 5G se bude více týkat samotného mobilního a telekomunikačního průmyslu. Potřebné masivní investice pravděpodobně povedou k většímu sdílení a konsolidaci sítě. Technická složitost 5G poskytne velkou výhodu operátorům, kteří nasazují nebo plánují nasadit takzvané softwarově definované sítě. Pomůže také ve virtualizaci síťových funkcí a v rozvoji umělé inteligence pro vlastní operace. Rostoucí nároky na přenosovou síť pro připojení základnových stanic budou hrát do karet operátorům schopným vlastnit a provozovat jak pevnou, tak i mobilní síť.

Příští dva roky budou tedy pro nové „géčko“ klíčové. Sdělovací prostředky už informují o prvních zkušebních provozech. V půlce září letošního roku už bylo jasné, že evropští operátoři testují 5G hromadně – jen v ČR šlo přesně o 114 testů. V České republice to byl právě Vodafone, který jako první operátor předvedl živou ukázku mobilní sítě páté generace během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Horečka s názvem „5G“ není však jen výsadou starého kontinentu. Na začátku roku se uskutečnily zajímavé pokusy i v jihokorejském Pchjongčchangu během zimních olympijských her. Katarský operátor Ooredoo pak oznámil komerční spuštění 5G letos v květnu. Pionýrem komerčního spuštění v Africe byl zase Vodacom v Lesothu (firma spřízněná s Vodafonem).

V evropském kontextu se dá očekávat, že mobilní operátoři si budou postupně vyjasňovat detailnější plány sítí 5G a jejich komerční spuštění. Všechny státy Evropské unie by měly v tomto směru přijmout strategické plány s ohledem na plánovanou aukci frekvenčního pásma 700 MHz. Ta se v Česku očekává ve druhé polovině roku 2019. Bude mít zásadní vliv na konkurenceschopnost našeho průmyslu a třeba i na rozvoj zdravotnictví a dopravy. Plné komerční spuštění 5G v Evropské unii lze očekávat pravděpodobně v roce 2020.

Text: Miroslav Bula

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2018 na straně 77.

Štítky Vodafone, 5G

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.