Nové technologie

CzechInvest: Jedna miliarda pro české technologické start-upy

Agentura CzechInvest letos spustí dlouho připravovaný projekt Technologická inkubace. Inspirací pro ni byl program kosmického inkubátoru ESA BIC, který v tuzemsku slaví páté narozeniny. V rámci Technologické inkubace CzechInvest podpoří v následujících sedmi letech více než 300 start-upů ze sedmi klíčových technologických oblastí, každý bude moci získat podporu až pět milionů korun. Celková alokace projektu je přitom jedna miliarda korun. Přestože projekt cílí především na podporu technologických start-upů, nabídne široké portfolio aktivit a příležitostí také pro další klíčové hráče české byznysové scény. Propojí zájmy státu, byznysu a akademické sféry.

Štítky Startupy, Investice, CzechInvest

číst celý článek

Nejslavnější Čech slaví sté narozeniny

thumbnail

Píše se rok 1920 a Národní divadlo chystá po úspěchu komedie Loupežník další premiéru třicetiletého Karla Čapka, literární hvězdy čerstvě zrozené Republiky československé. Jejími hrdiny mají být „umělí dělníci“ či „živé a inteligentní pracovní stroje“. Když uvažoval, jak je pojmenovat, napadlo ho zprvu, že by to mohli být laboři, ale moc se mu to nelíbilo. Řekl o tom staršímu bratru malíři Josefovi, se kterým už pár věcí společně napsali, takže na jeho názor hodně dal. „‚Tak jim říkej roboti,‘ mumlal malíř se štětcem v ústech a maloval dál. A bylo to,“ popsal to později sám Karel Čapek.

Štítky robot, Robotizace, USA

číst celý článek

Technologie budoucnosti k okamžitému použití

thumbnail

Společnost Blindspot Solutions, založená v roce 2014 mezinárodně respektovaným odborníkem na umělou inteligenci a strojové učení Michalem Pěchoučkem, současným výkonným ředitelem Ondřejem Vaňkem a technologickým ředitelem Štěpánem Kopřivou, není na trhu nováčkem. Na konci loňského roku excelovala také v programu Czech Rise Up se svou aplikací PARSS. Ta díky uživatelsky vstřícnému řešení umožňuje jak malým firmám s desítkami zaměstnanců, tak velkým společnostem rozvrhovat lidské zdroje během pracovního procesu v období pandemie.

Štítky Ai

číst celý článek

Podporujeme export české vědy a výzkumuKnow-how však zůstane v Česku

thumbnail

Jak probíhá projekt podpory exportu vědy a výzkumu v praxi? Vždy na začátku roku experti TA ČR a EGAP z databáze Starfos vybírají projekty z oblasti výzkumu, vývoje a inovací, které byly podpořeny státem, jsou již ukončeny a mají potenciál uspět na trhu. Záměrem není prodávat do zahraničí licence nebo patenty, ale výrobky s vysokou přidanou hodnotou, s možností komerčního uplatnění výsledků projektů. Tedy naopak know-how zachovat v České republice. Poté se širším seznamem projektů zabývají zástupci všech institucí zapojených do memoranda o spolupráci (viz inbox), kteří vyberou několik nejnadějnějších.

Štítky Věda a výzkum, Export

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.