Pomáháme realizovat lékařské sny

Text Jana Jenšíková Foto Archiv Medinu Publikováno

Na stránkách TRADE NEWS často a rádi píšeme o jedinečných produktech našich firem, které nemají ve světě konkurenci. Proto jsme se vydali do Nového Města na Moravě, konkrétně do akciové společnosti Medin, která je úspěšným pokračovatelem už bezmála sedmdesátileté tradice značky Chirana. Právě zde se totiž proměnila v život myšlenka účinně léčit zlomeninu patní kosti a přitom co nejméně poškodit měkké tkáně, kterou vývojáři Medinu ruku v ruce s drážďanskými a pardubickými lékaři uvedli před čtyřmi lety v život. Vznikl jedinečný patní hřeb C-Nail, který se osvědčil už při téměř 500 operacích v Česku i v zahraničí a právem přinesl Medinu prvenství v kategorii Inovativní firma v soutěži Česká inovace 2013.

Ředitel společnosti Milan Ettel nás provází vývojovým centrem, kde si C-Nail můžeme prohlédnout na vlastní oči. Na první pohled vypadá jako trubička s pěti šroubky. „Jednou z největších výhod tohoto implantátu je, že se zavádí přes malé řezy na kůži, což velmi snižuje riziko infekce a zkracuje dobu operace i léčby,“ neuniklo naše překvapení Milanu Ettelovi. Dodává, že se většina pacientů díky tomuto produktu velice rychle vrací do plnohodnotného života, bez zásadního omezení v pohybu.

Kolik vody uteklo v tomto případě od nápadu k realizaci? Dovídáme se, že jsou to roky práce a mnoho milionů korun. V případě C-Nailu konkrétně skoro pět let. Podobně úspěšné jsou však i další produkty, které vznikly v rámci vývojových projektů Medinu s lékaři. Jde například o sadu endodontických nástrojů Unicone, zubní vrtáčky pro řezání korunek, novou generaci dlah na laicky řečeno roztříštěné zápěstí. Zatím nejmladší jejich světovou novinkou je fixační pánevní dlaha Omega, která pomáhá řešit těžké zlomeniny v oblasti acetabulární jamky pánve.

Nejen vyrábět a prodat, ale i vzdělávat

Na vývoj plynou v Medinu milionové částky, a jak dodává ředitel společnosti, je to hlavně nikdy nekončící proces. „V našem oboru je navíc nezbytné být v co nejužším kontaktu s klienty, tedy s lékaři. Nejen že jsme rádi, když se podílejí na vývoji nových produktů, ale vítáme jakékoli jejich připomínky z praxe. Jak jinak bychom se třeba dozvěděli, že se jim šroubovák od nás, který používají při zavádění implantátu, špatně drží?

Zdánlivě je to maličkost, ale víme, jak dokáže při operacích znepříjemnit život, a jsme si vědomi toho, že právě uživatelská přívětivost nástrojů prodává implantát samotný,“ zdůrazňuje hlava Medinu důležitost sepětí firmy s praxí v lékařských zařízeních.

Jedna věc je totiž vyvinout, vyrobit a prodat. V případě zdravotnické techniky však záleží ještě na tom, aby lékaři uměli vysoce sofistikované produkty správně používat. Proto Medin už před lety přistoupil k organizování vlastního vzdělávání zdravotníků. Odborné semináře jsou určeny především pro mladé doktory a další zdravotnický personál a vedou je špičkoví a vysoce uznávaní lékaři zejména v oborech traumatologie, ortopedie a chirurgie.

Dalším krokem je nadace

„Uvědomujeme si, že pokud mají lékaři umět pracovat s velmi sofistikovanými produkty, musejí projít náročným tréninkem. A na to už mnohdy naše síly nestačí. Připojili jsme se tedy k iniciativě několika významných českých a slovenských lékařů a stali se prvním významnějším donorem nově vzniklého Nadačního fondu Kamila Typovského. Navazujeme tím na tradici našeho vzdělávání lékařů a na začátku věnujeme na jeho činnost půl milionu korun. Jeho těžiště spočívá v traumatologii, ale podle nás je to do budoucna zásadní a správný krok k trvale nutnému vzdělávání lékařů, proto očekáváme, že se podobná iniciativa rozšíří i na další obory, jako je třeba chirurgie či ortopedie. Bavíme se o velmi náročných věcech, náročných operacích, tedy i velmi náročných trénincích. Očekáváme, že se k nám přidají další firmy, ale že platformu podpoří i státní instituce a ministerstva zdravotnictví a školství,“ seznamuje nás Milan Ettel s nově vzniklou iniciativou, od níž si také slibuje ještě konkrétnější zpětnou vazbu na požadavky trhu.

Ruku v ruce s přímým kontaktem na lékaře jde i důvěra. Díky ní realizují v Medinu produkty skutečně na míru. „Například nedávno jsme vyráběli implantáty do stehenní kosti konkrétního dětského pacienta přímo podle nákresu pana doktora Adamce z ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Je to srovnatelně komplikované jako vývoj, ale navíc se lékař v těchto případech nesmí bát, protože za výsledek nese plnou odpovědnost. Znamená to taky mimo jiné, že nám plně důvěřuje.“

Proexportní pobídky fungují, ale doma nás stát drtí

Novoměstský Medin je velmi úspěšným exportérem do mnoha zemí několika kontinentů. Situace se samozřejmě aktuálně mění, například v poslední době poklesly obchody do Ruska nebo šance v Brazílii, stálicemi však zůstávají Polsko, Rumunsko, Bulharsko, ale také Alžírsko či Kolumbie, příležitosti vidí i v balkánských zemích nebo v severní Africe. „Na prvním místě je samozřejmě Slovensko, ale to do exportu nepočítám, protože se stále cítíme být československou firmou,“ vysvětluje Milan Ettel a zdůvodňuje svůj postoj také tím, že velmi úzce spolupracují s mnoha slovenskými lékaři a zdravotnickými zařízeními.

„V této souvislosti chválím proexportní podporu a nejrůznější pobídky, které nám stát poskytuje, řekl bych ve stále větší míře. Ať už je to prostřednictvím ministerstva zahraničí nebo průmyslu, CzechTradu, CzechInvestu, EGAPu či ČEBu. Je však paradoxem, že na druhé straně nám hází klacky pod nohy formou nejrůznějších vnitřních regulací a nařízení, které většinou přicházejí z EU.

V našem oboru je to velmi komplikované s registracemi zdravotnických prostředků. Pouze stručně – ty se dělí podle míry nebezpečnosti na tři skupiny, přičemž v první jsou ty nejméně nebezpečné, které pouze přicházejí do kontaktu s lidským tělem, ale nepočítá se s jejich zavedením, implantací apod. Nové nařízení hovoří o tom, že dovozci nemusejí registrovat produkty patřící do této první skupiny, ale čeští výrobci ano. Jen pro Medin to znamená 150 až 200 tisíc navíc a práci jednoho člověka na celý rok. A to už ani nemluvím o posuzování našich produktů ze strany VZP, která nám říká, kolik má produkt stát. Přičemž o srovnatelnosti našich výrobků s jinými ve všech parametrech včetně parametrů kvalitativních se ne vždy shodneme,“ poukazuje ředitel Medinu na aktuální překážku v rychlejším uvádění inovovaných výrobků na trh.

„Nemám problém něco registrovat, když je státní orgán ochoten naslouchat a vést polemiku. Co mne však hodně trápí, je, když dovozci mají celý proces jednodušší než tuzemský výrobce: není totiž nikdo, kdo by zkontroloval, že u dovozců je zařazení do kategorií správné. Nejen že se tedy vyhnou složitému procesu registrace, ale navíc jejich produkty mohou přímo ohrozit pacienty,“ upozorňuje ředitel stále stoprocentně české firmy na to, že se na tuzemské a zahraniční firmy bohužel nevztahuje stejný metr.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2016 na straně 66—67.

Štítky Inovace, Zdravotnická technika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.