Motory z PBS jsou ve světě značka

Text Vlasta Piskačová Foto archiv PBS Publikováno
thumbnail Čína thumbnail Rusko

Když se řekne První brněnská strojírna Velká Bíteš, každý z oboru si představí klasickou strojařinu a dvousetletou historii značky. V zahraničí si k ní nejspíš přiřadí hodnocení „osvědčený dodavatel letecké techniky“. Jako jedna z pouhých čtyř firem na světě má oprávnění na vývoj, výrobu a údržbu turbínových motorů a příslušenství pro civilní použití, udělované Evropskou agenturou pro letovou bezpečnost. Produkty jsou certifikovány i ruskou agenturou ARMAK. A nedávno pracovníci PBS Velká Bíteš obdrželi, jako jediní v Evropě, oprávnění k přejímkám od čínské agentury CAAC.

„V rámci našich dodávek do leteckého průmyslu jsme se rozhodli pro certifikaci NADCAP, a to v oblastech nedestruktivního testování a chemických procesů, tzv. předpenetračního leptání. Ve výčtu našich certifikací nesmí chybět AS9100, ISO 9001 a ISO 14001,“ doplňuje generální ředitel firmy Milan Macholán.

Stovky milionů do nových technologií

V leteckém průmyslu záleží na setinách milimetru. Vysoká úroveň technologií umožňuje firmě provádět přesné obrábění dílců nejrůznějších velikostí. Ty nejmenší jsou srovnatelné s díly do hodinových strojků, největšími jsou zpravidla rotory turbín o délce i několika metrů.

„V tomto roce jsme zakoupili obráběcí centra za 45 milionů korun. Jde o frézovací zařízení AXA z Německa, korejský soustruh Hwacheon pro těžce obrobitelné slitiny a multifunkční obráběcí centrum od společnosti Okuma. V těchto dnech řešíme nákup nové technologie, která umožní laserové obrábění tenkostěnných dílců a sestav na pětiosém CNC multifunkčním laseru,“ popisuje moderní strojový park ředitel společnosti.

PBS Velká Bíteš dokáže komplexně zaštítit výrobek, a to od výkresu až po hotovou sestavu. V rámci České republiky zastává přední postavení také mezi dodavateli galvanických povrchových úprav. Specializuje se na eloxování hliníku a jeho slitin, provádí i další specializované úpravy, jako je například zinkování, chromování nebo černění, s možností počítačově řízeného záznamu celého procesu. Značku PBS v ČR proslavily také vlastní produkty, a to dekantační odstředivky, řešení pro separaci kapalin.

Letecké motory na míru

Na zahraničních trzích se PBS úspěšně etablovala především jako dodavatel letecké techniky. Řadí se mezi přední výrobce pomocných energetických jednotek, které jsou v provozu na letounech, vrtulnících a bezpilotních prostředcích prakticky po celém světě. Vývojový tým PBS vyvinul proudové a turbínové motory speciálně určené pro bezpilotní aplikace, které se samozřejmě v Bíteši také vyrábějí.

„Co nás na tomto poli činí jedinečnými, jsou naše vývojářské a výrobní schopnosti. Zákazníci si tak mohou objednávat doslova ‚na míru‘, motor lze ve výsledku adaptovat na konkrétní dopravní prostředek,“ vysvětluje Milan Macholán. A čím jsou motory z PBS ve světě výjimečné? Podle ředitele firmy vynikají unikátním poměrem hmotnosti a rozměrů vůči tahu.

Rusko a Čína vedou

Tradičně nejsilnějšími exportními trhy, kam PBS Velká Bíteš dodává leteckou techniku už několik desítek let, jsou Rusko a Čína. Přestože je firma na těchto trzích úspěšná, neusíná na vavřínech a nadále zde aktivně vyvíjí své aktivity. „Zaměřujeme se také na další trhy v Asii. Chceme na nich uplatnit jak naše letecké motory, tak odlitky,“ říká Milan Macholán. V zorném poli však nadále zůstává také Evropa, kde firma hledá partnery pro strojírenskou kooperační výrobu a dodávky přesných odlitků.

Zajímá nás, jaké jsou cesty velkobítešských strojařů na zahraniční trhy. „Vedou zpravidla přes analýzy trhů, tvorbu databází, účast na veletrzích i zapojení do odborných svazů a asociací. Letos se naše slévárna poprvé aktivně zúčastnila veletrhu v Jižní Koreji, zástupci firmy se také chystají na letecký veletrh Japan Aerospace. Dodáváme i do Vietnamu a Pákistánu, mnoho poptávek na dekantační odstředivky přichází z regionu Jižní Ameriky. To je trh s velkým potenciálem, a proto se účastníme tradičního strojírenského veletrhu v Bogotě.“

Plány směřují i do energetiky

Přestože je PBS Velká Bíteš na technologické špičce v oblasti malých proudových a turbínových motorů, usiluje o zvýšení povědomí u světových výrobců letecké techniky a o průnik do vývojových etap nově vznikajících projektů a programů. Firma chce také upevnit svoji pozici v dodávkách pomocných energetických jednotek pro letouny a vrtulníky a najít strategického partnera pro dodávky nových typů tohoto zařízení.

„Chceme, aby značka PBS byla ještě více spojována nejen s letectvím, ale i s energetikou, dopravní technikou a životním prostředím,“ říká generální ředitel. „Věříme, že naše dekantační odstředivky navýší své zastoupení na celosvětovém trhu. Chceme se také stát jedním ze světových lídrů v oblasti dodávek přesných odlitků turbodmychadlových kol a předním dodavatelem odlitků lopatek a lopatkových segmentů plynových turbín.“

Rámcová smlouva s bankou

Velká expanze firmy znamená také dostatek finančních prostředků. V PBS využívají k realizaci svých obchodních aktivit celou škálu bankovních produktů, spolupracují s několika bankami. Díky skutečně rozsáhlým exportním aktivitám, směřujícím do celého světa, jsou i požadavky na bankovní servis velmi variabilní. S Komerční bankou uzavřeli pro zjednodušení spolupráce tzv. rámcovou smlouvu. Využívají mnoho jejích služeb a KB se například podílela i na realizaci evropského dotačního projektu Esposa. „Vstřícný přístup pracovníků Komerční banky, se kterými naše společnost spolupracuje, přispívá k úspěšné realizaci mnoha obchodních případů a rozšíření obchodních aktivit naší společnosti na nových teritoriích,“ potvrzuje osvědčenou spolupráci s KB generální ředitel.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2016 na straně 72—73.

Štítky Strojírenství, KB, letectví, Rusko, Čína

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.