Jak se bránit před padělky?

Text Jana Jenšíková a Věra Vortelová Foto Marek Jenšík a archiv firmy Filák Publikováno

Padělání peněz, dokumentů a výrobků bylo vždy považováno za vážný zločin. Přesto jsou padělatelé, unášeni vidinou zisku, ochotni riskovat. Jeden velmi sofistikovaný recept na to, jak se bránit jejich vynalézavosti, má přerovská společnost Filák. A navíc s jejími produkty nemusí jít ani pro menší firmy o neúnosně nákladnou záležitost.

Na výrobu hologramů se firma zaměřila hned po svém založení v roce 1993. Původně dodávala komponenty pro rakouskou dceřinou společnost nadnárodní korporace Freudenberg se sídlem ve Weinheimu. Kapacitní možnosti a technické vybavení jí záhy umožnily, aby rozšířila výrobu.

Inženýři, kteří se umí postavit k soustruhu

„Na brněnské technice jsem získal nejen solidní teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Tři dny v týdnu jsme trávili v posluchárnách a dva na výrobní praxi v ZPS Zlín, kam jsem po absolutoriu nastoupil jako technik. Koncem osmdesátých let jsme navíc měli možnost vyjet na stáž na Západ. O obor holografie jsem se zajímal již během studia, ale vzhledem k rychlému vývoji technologií v posledních dvaceti letech jsme museli posílit vývojovou složku našeho týmu. Proto jsme navázali spolupráci s Fakultou chemickou Vysokého učení technického v Brně a Fakultou jaderné fyziky ČVUT v Praze,“ říká majitel firmy Jan Filák, původním povoláním strojní inženýr.

„Nechtěli jsme se však omezit jen na oblast hologramů a pustili jsme se i do vývoje a výroby strojů a přídavných zařízení na jejich výrobu a aplikaci. V České republice jsme jediní a na světě jedni z mála, kdo tento specifický obor pojal komplexně. V poslední době se orientujeme především na bezpečnostní sortiment a díky úzké spolupráci s předními vysokoškolskými pracovišti vlastníme i několik patentů. Sice bychom mohli fungovat i bez vývoje vlastního know-how jako naši dva tuzemští konkurenti, ale tím bychom si významně zúžili prostor na trhu, který je pro tři společnosti příliš malý. Devadesát procent firem v oboru nakupuje fólii a jen do ní vkládá bezpečnostní prvky. My jsme se rozhodli fólii vyrábět v našem provozu, protože v tom se podle mě skrývá klíč k bezpečnosti. Padělatelé totiž neznají naše technologie,“ zdůrazňuje význam jedinečnosti v oboru odjakživa obestřeném tajemstvím.

Důležitou součástí podniku je divize strojní výroby s centry na dělení materiálu CNC plazmou, s ohraňováním na CNC lisu, s úpravou materiálu na CNC soustruzích, nástrojárna, lisovna a svařovna vybavená technologií robotického svařování.

Česko je příliš malý rybník

Proto společnost hledá zákazníky také v zahraničí. V Polsku spolupracuje s tiskárnou jízdenek pro železniční dopravu, pro Slováky dělá dálniční známky a stále shání další odbytiště. Největší zakázky však má v Ruské federaci, kam se po několikaleté přestávce vrátila v roce 2008.

„V Rusku jsou našimi partnery státní instituce. Aby omezily četné pokusy o falšování, kladou vysoké nároky na inovace. Technologické i personální vybavení padělatelských firem je totiž dnes na tak vysoké úrovni, že jejich produkty poznají jen někteří odborníci se speciálními znalostmi. Nová řešení se snažíme nacházet neustále a hologramy inovujeme. U Rusů alespoň jednou ročně, častější frekvence v tak velkém objemu by byla při našich kapacitních možnostech příliš náročná,“ vysvětluje majitel přerovské firmy.

Konečně účinná pomoc

Permanentní inovační proces je však pro malé a střední firmy, které jsou pro Evropu životně důležité, obvykle nad jejich finanční síly. Statistiky ukazují, že v posledních měsících jejich počet klesá a snižují se investice do tohoto sektoru. Soubor opatření na podporu malého a středního podnikání, tzv. small business act, který před pěti lety prosadili představitelé Evropské unie, zatím nepřinesl očekávaný efekt. Jako nejproblematičtější se jeví přístup k financím. Podniky žádající v uplynulých dvou letech o bankovní úvěry z asi jedné třetiny neuspěly nebo získaly méně prostředků, než o kolik žádaly. Proto byl letos v létě na summitu EU schválen návrh na navýšení kapitálu Evropské investiční banky o deset miliard eur. Peníze směřují mimo jiné na záruky, jež by malým subjektům usnadnily přístup k půjčkám.

Opatření na míru

Jedním z prvních finančních ústavů, které pro své klienty z řad malých a středních inovativních podniků připravily konkrétní řešení, byla Komerční banka. O projektu EuroInovace, který snižuje nároky na zajištění ze strany klienta a zjednodušuje proces poskytování úvěru, jsme již informovali v seriálu Finanční rádce v minulém čísle Trade News (3/2013). Jednou z první firem, která využila tuto šanci, byla právě společnost Filák.

„Pro malou firmu je důležité, že díky zárukám od Evropského investičního fondu může využít výhodnějších úrokových sazeb a nižších nároků na zajištění půjčky, než je obvyklé. Náš podnik stojí na několika nohou – na hologramech a strojích a zařízeních na jejich výrobu, na kovovýrobě pro fotovoltaiku a obchodu s realitami. Vyhovuje nám, že úvěr EuroInovace pokrývá vlastně celé spektrum inovativních projektů. Bez této možnosti bychom těžko mohli udržet v chodu všechny dosavadní firemní aktivity,“ pochvaluje si projekt EuroInovace Jan Filák.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2013 na straně 34—35.

Štítky Strojírenství, Inovace, Rusko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.