Bez neustálých inovací bychom nic z toho, co se nám podařilo, nedokázali

Text Zuzana Janíčková Foto archiv Avex Steel Products Publikováno

„Jsme strojaři a ocel máme pod kůží, ale srdce na tom pravém místě.“ To jsou slova majitele ryze české společnosti Avex Steel Products Jiřího Gistra, která nás za ním přivedla do Otrokovic. I jemu se podařil malý zázrak, když z původní obchodní firmy přerůstající ve větší zámečnickou dílnu vybudoval strojírenskou firmu, která 98 procent své produkce vyváží předním světovým automobilkám a výrobcům pneumatik a je důležitým zaměstnavatelem v regionu. A již dvakrát po sobě triumfovala také v soutěži Inovační firma Zlínského kraje.

„Pokud si chceme udržet pozici lídra a ustát neustálý tlak reálné konkurence i našich plagiátorů, nesmíme usnout na vavřínech. Snažíme se být stále efektivnější v tom, co nás živí, tedy ve výrobě skladovacích systémů a palet, což se neobejde bez neustálých inovací,“ zdůrazňuje Jiří Gistr, když nás provází výrobou a skladovacími prostory, do nichž se vejdou až stovky tun materiálu.

Jen v uplynulých dvou letech společnost investovala více než 4,2 milionu eur do technologií a zlepšení výrobního i pracovního prostředí. Tzv. Průmysl 4.0 jí tedy nejenže není cizí, ale naopak se snaží předávat své zkušenosti i ostatním firmám, které o to projeví zájem. Dodejme, že Avex Steel Products je v pokročilé fázi zavedení systému řízení zvaného kaizen.

„V nedávném čase se nám podařilo vyvinout nové sofistikované skladové systémy, například ‚chytré‘ palety či novou řadu konfigurovatelných palet Neo, ale i chytré konstrukce pro fotovoltaické elektrárny, které jsou určeny do podnebně i terénně náročných oblastí. Naším krédem je nabízet inovativní, kvalitní a efektivní řešení s přidanou hodnotou za přijatelné ceny,“ dodává majitel úspěšné firmy, v jejímž portfoliu je na dva tisíce výrobků a její celková produkce naplní týdně několik kamionů, které míří k známým světovým značkám jako Michelin, Bridgestone, GoodYear, Nokian a Continental. „Udržet si přízeň takových světových gigantů je pro nás prestiž a hlavní priorita,“ dodává.

Od robotizace k digitalizaci

„Automatizací, robotizací a digitalizací výroby a procesů se zabýváme už od roku 2013. Začali jsme implementací jednoduchých svařovacích robotů, digitalizací výrobních procesů a pokračujeme v implementaci náročných celorobotických linek. Digitalizaci ale vnímáme jako tu těžší, nicméně nejefektivnější část změn. Bez ní by robotizace a automatizace byla jen pouhou polovinou úspěchu. Zasíťovali jsme celou výrobu, odstranili papírovou formu výkresové dokumentace a nahradili ji zcela aktuálními elektronickými podklady v čase na iPadech. Sklady fungují jako jeden velký on-line systém, který nám usnadnil a zefektivnil denní rutinu v rámci interní logistiky,“ vysvětluje Jiří Gistr, který je v této problematice zjevně jako ryba ve vodě.

„Současně se snažíme i našim zákazníkům nabízet novodobá řešení. Od optimalizace a digitalizace skladů až po již zmíněné chytré produkty, v našem případě kovové skladové a přepravní systémy, které jsou očipovány, provázány se skladovou aplikací či interním ERP systémem. Zákazníkům to přináší efektivnější řízení skladů a procesů v nich, lidských kapacit, a to vše dokonce s přesahem do velmi jednoduché a rychlé interní inventarizace.“

Kromě toho vedení firmy záleží i na životním a pracovním prostředí. Například ke snížení prašnosti ve výrobních halách využívají jako sekundární odlučovač odpadní vody. „Taková řešení nám přinášejí nejen zdravější pracovní prostředí, a tím i zaměstnance, ale také méně znatelnou ekologickou stopu pro společnost. Všechna tato řešení nám právě proto v loňském roce vynesla vysoké hodnocení v oblasti společenské odpovědnosti. Patříme mezi elitu TOP 5 % hodnocených firem světa ve svém oboru. Ale všechna ocenění chápeme hlavně jako závazek,“ končí své povídání Jiří Gistr a připomíná krédo firmy: „Neustálé zlepšování je naše cesta.“

Text: Zuzana Janíčková

Foto: archiv Avex Steel Products

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 74-75.

Štítky Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.