Když Češi kupují americké firmy

Text Petr Križan Foto Archiv ČEB Publikováno
thumbnail USA

V minulém vydání TRADE NEWS jsme vás už informovali o zahraničním úspěchu společnosti FERMAT CZ. Podařilo se jí s pomocí České exportní banky koupit firmu Lucas z Clevelandu ve státě Ohio. Byla to její už pátá úspěšná akvizice, ovšem první v zahraničí. Na otázky odpovídali tři muži: Jiří Ferenc (FERMAT CZ), Paul Mandelbaum (Lucas) a Karel Bureš (ČEB).

Jiří Ferenc, předseda představenstva FERMAT CZ: Firmu jsme koupili během tří měsíců

Většinou se zahraniční investoři zajímají o Českou republiku. Ve vašem případě to bylo naopak. Co vás vedlo k této zásadní investici?

Byla to naše dlouhodobá strategie. V roce 2005 jsme se shodli, že chceme prodávat na všech světových trzích. Nejdříve jsme prorazili na český a slovenský trh, potom do zemí EU a nakonec vstoupili na trhy USA, Kanady, Mexika, Brazílie, Číny a Indie.

V USA jsme chtěli působit přímo. Buď postavit továrnu na zelené louce, nebo koupit zavedenou firmu. Zvítězila druhá varianta a firma Lucas Precision L.P., se kterou jsme již spolupracovali. Spojili jsme se s ČEB a za tři měsíce jsme firmu koupili.

Jak hodnotíte spolupráci s ČEB?

Erudovanost ČEB a její přínos se plně potvrdil. Šlo přitom o velmi náročné právní, finanční, účetní a daňové kroky. Jen za první tři měsíce po převzetí společnosti Lucas Precision jsme nově uzavřeli exportní zakázky v objemu jednoho milionu dolarů a čtyř milionů eur. Proto mohu služby ČEB doporučit.

Uvažujete o pokračování, dalších akvizicích?

Ano, chceme být celosvětovým hráčem na trhu obráběcích strojů, proto uvažujeme o dalších akvizicích v zajímavých teritoriích, které přinesou pracovní příležitosti i v tuzemsku. Opět zvolíme spolupráci s ČEB. Proč se nespojit s tím, o kom víme, že nám umí prošlapat cestu?

Paul Mandelbaum, ředitel pobočky Lucas Machine Company: Akvizice výrazně zlepšila naše možnosti

Můžete čtenáře TRADE NEWS blíže seznámit se společností Lucas?

Lucas Machine Company patří historicky mezi světové výrobce horizontálních vyvrtávaček. Sídlo firmy je od začátku v Clevelandu. V roce 1900 zde Henry M. Lucas a jeho partneři založili společnost Lucas Machine Tool Company a brzy začali vyrábět v továrně v ulici East 99. První stroj dodali v roce 1901, postupně v první řadě vyrobili 351 strojů. Lucas se také zapsal do dějin obráběcích strojů, když designoval a vyrobil originální horizontální vyvrtávačku typu Lucas. V pozdějších letech společnost postupně modernizovala modelovou řadu, nejúspěšnější v době po druhé světové válce byly 41B a 42B. Výroba skončila v devadesátých letech a firma se začala věnovat výhradně servisu. Jednání s FERMAT CZ v roce 2010 a návštěva našeho managementu v České republice vedly k tomu, že se Lucas stal jejím exkluzivním importním agentem v USA a na IMTS 2010 představil první českou vyvrtávačku. Potom jsme prodávali a servisovali výrobky FERMAT CZ v USA. Loni se společnost v souladu se svými ambicemi rozhodla Lucas Precision koupit a stali jsme se její součástí.

Jak se Lucas změnil po této akvizici?

Akvizice výrazně zlepšila naše možnosti, více se soustřeďujeme na prodej nových strojů. To se liší od minulosti, kdy jsme generovali profit ze zakoupených strojů. Nový směr nám umožní pokračovat v růstu. Zlepšujeme svůj byznys v mnoha aspektech, zefektivňujeme práci. Vylepšení firemních prostor, investice do našich denních operací prostřednictvím technických zlepšení a personální podpora jsou jen některé z výhod akvizice. Personální podpora je pro nás nesmírně důležitá, zkušení zaměstnanci v našem odvětví se hledají těžko.

Karel Bureš, generální ředitel ČEB: S profesionály spolupracujeme rádi

Jak se vám spolupracovalo se společností FERMAT CZ?

Spolupracovat s profesionály je pokaždé radost. S Fermatem jsme se poprvé potkali v sídle naší banky vloni a po následné návštěvě managementu ČEB v jejich prostorách během MSV v Brně jsme si ujasnili konkrétní podmínky financování. Do konce roku bylo vše vyřízeno. O to víc mě těší, že Fermat pracuje na přípravě dalších akvizic. Jsme na spolupráci s tímto dynamickým českým exportérem připraveni.

Financování akvizic je běžný produkt ČEB?

Ano. Když nám proto zástupci FERMAT CZ představili své plány – koupit v USA společnost s opravdu velkou historií – domluvili jsme se.

Je tento model využitelný i pro další společnosti s ambicemi expandovat na zahraniční trhy?

Samozřejmě. Jediným kritériem je přínos akvizice pro rozvoj tuzemské firmy, vliv na nárůst pracovních míst v ČR. Posláním ČEB je pomáhat růstu českých firem prostřednictvím podpory jejich exportních aktivit. Rádi se „podepíšeme“ pod každý dobrý a úvěrovatelný projekt.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2015 na straně 34—35.

Štítky USA, ČEB, Strojírenství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.