Český Vodafone mezi pěti nejlepšími evropskými operátory

Text Jozef Gáfrik Foto archiv Vodafone Publikováno

Společnost Vodafone získala letos už potřetí ocenění za nejlepší hlasovou a datovou síť v České republice v nezávislém testu společnosti P3 communications a letošní výsledky ji navíc zařadily mezi nejlepších pět operátorů v Evropě. Hovoříme s ředitelem rozvoje sítí Vodafone Jiřím Švarcem.

Co všechno se hodnotí a jak?

Hodnotí se kvalita hlasových hovorů a stabilita i rychlost datových služeb. Měření se provádí jednou až dvakrát do roka a operátoři nejsou o plánu měření předem informováni. Poslední měření proběhlo letos v dubnu v reálných podmínkách v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a dalších 32 městech. Hodnotila se řada parametrů, například stahování a nahrávání souborů, čas potřebný k zobrazení internetových stránek, internetových videí nebo ke spuštění streamingu. Šlo o 4800 hovorů a 1900 datových testů. V obou kategoriích jsme dosáhli nejlepších výsledků.

Mapa vašeho pokrytí České republiky signálem 4G LTE je už téměř kompletní. Nabízí se logická otázka, kdy přijde na řadu budování sítě 5G?

Sítí 4G LTE již skutečně pokrýváme přes 99 procent obyvatel, ale nechceme usnout na vavřínech. Síť 4. generace postupně obohacujeme o nové funkce, které zvyšují rychlost datových přenosů a zaměřují se nejen na komunikaci lidí, ale také na komunikaci věcí, tak zvaný Internet věcí, čímž směřujeme již k sítím 5. generace. Pro ně jsou tyto charakteristiky klíčové.

První krůček jste udělali během filmového festivalu v Karlových Varech, a to veřejným testem sítě 5G. S jakými poznatky?

Jako jednomu z prvních operátorů v Evropě se nám tam podařilo předvést 5G naživo a demonstrovat přítomným kromě rychlosti také její další charakteristickou vlastnost, a to krátkou dobu odezvy v řádu jednotek milisekund. Ta byla představena na příkladu balancujícího robůtka simulovaně řízeného přes síť 5G. Díky krátké odezvě gyroskop v těle robota stihne odeslat údaje o pohybu a síť je zpracuje, vyhodnotí a vyšle pokyn krokovým motorům v kolech. Robot se tak bez problémů udrží ve vzpřímené poloze. V případě delší odezvy na úrovni obvyklé pro síť LTE (asi 20 až 30 milisekund) už robůtek vrávorá či padá k zemi. Vyšší přenosová rychlost (desetinásobně větší než LTE) a výrazně kratší doba odezvy patří k největším výhodám tohoto řešení. Očekává se proto, že 5G přinese výrazné zlepšení služeb v robotice, řízení průmyslových aplikací a autonomních vozidel.

V poslední době rozvířila vaše odvětví zpráva, že společnost Vodafone hodlá v roce 2019 i na českém trhu převzít poskytovatele kabelových služeb UPC. Co se tím změní z vašeho hlediska?

Je to obrovská příležitost plynoucí ze spojení kvalitní mobilní sítě s kvalitní pevnou sítí a televizí. Tyto služby se navzájem skvěle doplňují. Od individuálních potřeb zákazníka se posouváme k řešení potřeb celé domácnosti, což zahrnuje mobilní služby, pevné připojení, televizi, internet věcí a tak dále.

Jak se vás jako telekomunikačního operátora dotýká rozvoj internetu věcí?

Úzce. Je to oblast, která má velikou budoucnost. Pro internet věcí jsme zvolili technologii NB-IoT, kterou jsme již v loňském roce nasadili na téměř čtyři tisíce stávajících vysílačů signálu LTE a jako první operátor v Česku jsme dosáhli celostátního pokrytí. Venkovním signálem NB-IoT dnes pokrýváme téměř celou zemi a signálem uvnitř budov více než 94 procent populace.

Proč jste se rozhodli pro zmíněnou technologii?

Byla to pro nás jednoznačná volba, protože se jedná o standardizovanou technologii fungující v licencovaném pásmu, která rozšiřuje funkcionalitu existujících LTE základnových stanic, což umožňuje rychlé a ekonomické nasazení tohoto řešení do praxe. Dalšími výhodami jsou především vysoká míra bezpečnosti, výborná prostupnost signálu překážkami, nízká spotřeba energie u koncových zařízení a také nízká cena. K podpoře tohoto standardu se již přihlásilo více než dvacet největších světových mobilních operátorů, kteří dohromady zajišťují komunikaci pro více než 2,9 miliardy zákazníků a pokrývají více než 90 procent trhu internetu věcí.

Text: Jozef Gáfrik

Foto: archiv Vodafone

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 93.

Štítky Vodafone

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.