Michel Macagno: Rusku zvenčí neporozumíteMusíte se tam vydat

Text Daniel Libertin Foto archiv KB a Shutterstock Publikováno
thumbnail Rusko

O Rusku jsme si povídali s Francouzem Michelem Macagno, který strávil šest let na pozici ředitele korporátního bankovnictví v Rosbank. Za tu dobu poznal nejen Moskvu, ale projezdil zemi křížem krážem. Protože, jak zdůrazňuje, pokud tam chcete udělat obchod, musíte se za svými klienty vydat třeba tisíce kilometrů daleko. Dnes působí v Komerční bance v Praze. Zodpovídá za oblast globálního transakčního bankovnictví skupiny Société Générale v regionu střední a východní Evropy a Ruské federace.

Žil jste převážně v Moskvě. Jak jste toto město vnímal? A jaký je život v ruských regionech?

Moskva je obrovské město, celá aglomerace má snad 15 milionů obyvatel, jsou tam centrály všech významných společností. Hlavní kancelář jsme tedy měli samozřejmě tam, ale Rosbank má více než 350 poboček po celé zemi, takže jsem hodně cestoval. Regionální metropole jsou sice menší, ale na evropské poměry pořád velkoměsta kolem milionu obyvatel. Obecně platí, že čím dál na východ jedete, tím menší je hustota zalidnění a velikost měst. Továrny či doly se nacházejí po celé zemi a často na poměrně odlehlých místech s někdy extrémními klimatickými podmínkami. Celkově ale musím říct, že je Rusko poměrně homogenní a třeba kultura obchodování se mezi Moskvou, Sankt-Petěrburgem nebo východním Ruskem z mého pohledu nijak neliší. Daleko podstatnější faktor je třeba obor činnosti nebo velikost dané firmy.

Pokud jde o financování obchodu, je Rusko mnohem více různorodý trh, než si umíme představit. V tomto směru je také velmi specifické regulacemi, které je třeba dodržovat, a řízeným kurzem rublu.

V Rusku musíte být smělí

Jak byste popsal ruskou mentalitu a obchodní specifika?

Myslím, že v Rusku mají velkou úctu k autoritám, takže obecně vždy pomůže, když jste v silné pozici a když máte všechno oficiálně potvrzené. Na druhou stranu je tam opravdu nesmírně důležitý osobní vztah; více než cokoli jiného je podstatné neustále budovat u vašich protějšků důvěru. Dále je potřeba být velmi flexibilní a mít smysl pro nalézání alternativních řešení. Samostatnou kapitolou jsou velmi velké společnosti v Rusku, které vyžadují specifický přístup. Zde musíte být připraveni na to, že budete uzavírat obrovské transakce, někdy v hodnotě stovek milionů eur, a tyto firmy očekávají výjimečné zacházení a jednání. A samotná existence i vysoký počet těchto obrovských společností je další specifikum ruského trhu. V Rusku tedy musíte „think big“, být smělí, tedy nebát se přemýšlet v souvislostech velkých firem a velkých transakcí.

V Rusku musíte „think big“, tedy nebát se přemýšlet v souvislostech velkých firem a velkých transakcí.

A míra rizika?

Samozřejmě s tím také souvisí schopnost jít někdy do většího střednědobého rizika. Z pohledu měny je pro Rusko specifické, že musíte být připraveni obchodovat hned ve třech měnách – v rublu, dolaru a euru – a v těchto měnách také být schopni pojišťovat a hedgovat transakce. Domácí transakce se odehrávají v rublech, ale většina zahraničních stále probíhá v dolarech a čím dál víc se v těchto obchodech prosazuje i euro.

Rusům musíte porozumět

Co byste poradil českým podnikatelům, kteří chtějí v Rusku dělat byznys?

Nesmírně důležité je Rusko pořádně poznat a porozumět mu. A to je možné pouze a jedině tehdy, pokud tam pojedete osobně. Potkávat se s lidmi, mluvit s nimi a vždy mít na paměti, že je to obrovská země. Moskva je samozřejmě jasné epicentrum pro byznys, ale podle toho, s kým budete obchodovat, budete zřejmě nuceni hodně a daleko cestovat, třeba do Novosibirsku, Krasnojarsku nebo Vladivostoku. Musíte být velmi zaměřeni na klienta, snažit se mu ve všem maximálně vyhovět, což se velmi cení, a k tomu patří i to, že na jednání byste ideálně měli vždy jezdit osobně, bez ohledu na to, jak jsou daleko. Je nesmysl se domnívat, že byznys uděláte pouze z Moskvy. Naštěstí je v Rusku velmi efektivní systém vnitrostátní letecké dopravy, díky němuž jsou přesuny rychlé a pohodlné. Tolik cestování ale samozřejmě nemusí být úplně zvládnutelné zejména pro malé a střední podniky, tam se to dá řešit nalezením vhodného partnera na ruském trhu, aspoň pro začátek a pro ty vzdálenější oblasti.

Logistika tedy může být problém, je to tak?

Ano, dodávky na velké vzdálenosti jsou nákladné a řešení potenciálních problémů také není snadné, i vzhledem k různým časovým pásmům. Třeba Krasnojarsk je čtyři hodiny napřed oproti Moskvě a Vladivostok hned sedm. Z toho důvodu mnoho lidí v ruském byznysu pracuje hodně přesčas, dlouho do noci nebo v netypické časy, jelikož dobře vědí, že mnoho jejich partnerů se nachází v jiném časovém pásmu. Někdy je to náročné, protože musejí obsáhnout jak východ Ruska, kde je časový rozdíl až sedm hodin, tak i západní Evropu s rozdílem až tři hodiny.

Ovšem právě díky své velikosti a rostoucí ekonomice nabízí Rusko neskutečné příležitosti: pokud si na tamním trhu vyberete toho správného partnera a navážete s ním dobrý vztah, může vám to otevřít dveře mnohem dál. Rusko je dnes otevřené byznysu se světem daleko víc než dřív. Je tu ale rovněž riziko, protože čelíte konkurenci z různých částí světa, včetně asijského trhu, který možná není v Evropě tolik známý.

Významným rizikem je, že ruský trh umí být občas volatilní, podléhá výkyvům. Takže musíte být schopni fungovat v nestabilním prostředí s vyššími úrokovými sazbami a volatilnější měnou, než když obchodujete v eurech. Ale s pomocí správného partnera se dá i tohle do velké míry řešit.

Rusové jsou velmi přímí

Žijete a pracujete už nějakou dobu v Praze. Jaké spatřujete hlavní rozdíly mezi českou a ruskou povahou?

Jsou to samozřejmě moje dojmy, ale ověřoval jsem si je s kolegy z Ruska a Česka a souhlasili se mnou. (smích) U Rusů je znát takový mix asijské a evropské kultury, jsou ochotni jít do rizika, jsou velmi pozitivní, mají smysl pro dobrodružství a objevování nových věcí, jsou flexibilní a především jsou velmi přímí. Musíte být připraveni na velmi přímé, upřímné projevy, včetně komentářů, které ale nejsou míněny negativně! Když se Rusovi něco nelíbí, řekne vám to do očí, bez vytáček. A nemá cenu se kvůli tomu urážet. Na druhou stranu, když jsou spokojeni a líbíte se jim, dají vám to také výrazně najevo.

Vy Češi jste velmi systematičtí a organizovaní, dobře strukturujete svoje názory, jste pevně spjati s Evropou a jste velmi pragmatičtí. Taky jste poměrně přímí: když se vám něco nelíbí, řeknete to.

A Francouzi?

Francouzi jsou zdvořilí, umějí dobře nacházet kompromisy a umějí lépe plánovat do budoucna.

Všem třem národům je společná velmi dobrá úroveň vzdělání a všeobecný rozhled – to je zřejmé na první pohled, když s nimi mluvíte. Také jsme všichni velcí patrioti. Ale zároveň jsme velmi otevření jiným národům a kulturám, zcestovalí, a proto dobře připraveni pro práci v mezinárodním prostředí různých kultur.

Stýská se vám po Rusku? Co vám nejvíc chybí?

Mistrovství světa ve fotbale! (smích) Byl jsem v Rusku týden po jeho skončení a pořád byla mezi lidmi cítit ta mimořádná atmosféra, všichni o něm mluvili a byli plní zážitků. V médiích jste se mohli hodně dočíst o tom, jak byli Rusové přívětiví, přátelští a otevření vůči lidem z celého světa, a řadu novinářů, kteří předtím v Rusku nebyli, tím velmi překvapili. Mě ale ne, protože jsem Rusy za tu dobu dobře poznal a věděl jsem, že přesně takoví jsou. To jen potvrzuje, že se do Ruska musíte vydat osobně, protože zvenčí je velmi těžké mu porozumět.

Text: Libertin

Foto: archiv KB a Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2018 na straně 10-12.

Štítky Rusko, Finance, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.