Rusko – odvaha i obezřetnost se vyplácí

Text Jana Jenšíková Foto Archiv KB Publikováno

„Na Metalloobrabotce jsem měla dojem, že zakázky jsou a budou,“ konstatuje během našeho rozhovoru Jitka Haubová, zástupkyně výkonné ředitelky pro korporátní bankovnictví Komerční banky. Povídaly jsme si o potenciálu Ruska a bankovních službách.

Ruská platba

Moskevská Metalloobrabotka patří k nejvěhlasnějším světovým veletrhům. Jaký obraz vám zůstal v paměti?

Několik hal nabitých řvoucí strojírenskou technikou, naleštěné stánky, marketingově vyhlížející letáky, muži a ženy v dobře padnoucích oblecích, spousta jednání…

Co se nejvíc řešilo?

Zakázky, inovace, podmínky. Z pohledu banky pak samozřejmě ošetření včasného zaplacení, termínu dodání, kvality, zajištění pohybu kurzu, profinancování výroby, vydávání záruk podle požadavků ruských zákazníků, zakázkové financování, případně financování exportní. Rozhovor se s pravidelností téměř železnou stočil i na otázku nákladů, a to i za bankovní služby. Komerční banka přišla se zvýhodněnými cenami za příchozí i odchozí platby z/do Ruska pod názvem Ruská platba.

Jsou nejen cenově výhodné, ale i rychlé?

Garantujeme připisování plateb z KB do ruské sesterské společnosti Rosbank již v den přijetí příkazu, pokud obdržíme tento příkaz správně vyplněný a s požadavkem na urgentní zpracování u plateb v ruských rublech do 11 hodin a u plateb v eurech do 13 hodin.

Zdůrazňujete správně vyplněný příkaz, jsou s tím problémy?

Mohou být. Naši odborníci sepsali všechna specifika včetně jazykové mutace do specializované brožury. Tipem například je, že číslo účtu příjemce platby v rublech do Ruska obsahuje dvacet číslic a začíná vždy číslem čtyři.

Co otevření účtu? Jde stále o rigidní proces?

Ano, nicméně pro naše klienty máme předem připraveny formality pro otevření účtů včetně ověření jejich úplnosti. Tato pro Evropany jednoduchá bankovní operace je v Rusku na základě místní legislativy velmi náročnou procedurou, s čímž mám nemilou osobní zkušenost.

Spolupráce s Rosbank

Jaké mohou mít majitelé účtů vedených v Rosbank další výhody?

Například mohou své prostředky převádět přímo na rublové účty v KB s možností následné konverze do jiné měny a opačně. Převod v ruských rublech na rublový účet v KB je zdarma (pokud je operace provedena prostřednictvím korespondenčního účtu KB v Rosbank), příchozí a odchozí platby v rublech jsou za stejné podmínky také bezplatné.

Klientům samozřejmě zprostředkujeme kontakt na nejbližší pobočku ruské Rosbank, poskytneme reference, domluvíme schůzku a zajistíme „překlad“ služeb. Například leasing poskytnutý Rosbank umožní českému exportérovi strojů či průmyslového zařízení nabídnout další formy financování.

Co byste našim firmám v souvislosti s ruským trhem ještě doporučila?

Nepodceňovat dokumentární platby, které představují kvalitní platební zajištění pro obě zainteresované strany obchodní transakce. I když stále zůstává pravdou, že ruští zákazníci často platí prostřednictvím záloh, a to dokonce i ve stoprocentní výši. Specialisté zahraničního obchodu v regionech jsou připraveni konzultovat obchodní kontrakt z pohledu platebních podmínek, vyplývajících rizik a jejich minimalizace. Vytvoří návrh textu budoucí akreditivní listiny či pomohou s on-line zpracováním. Samozřejmě znají také velmi dobře všechny výše uvedené produkty.

Zájem o Rusko je právem obrovský

Rusko patří k nejperspektivnějším trhům stejně jako oblasti bývalého Sovětského svazu. Pozorujete zvýšený zájem našich firem o export do těchto teritorií?

Třetina našich korporátních klientů jsou exportéři, několik stovek exportuje také do zemí bývalého Sovětského svazu. Ruku v ruce se skutečností, že v posledních téměř dvou letech německá a obecně evropská ekonomika negenerovala dostatek exportních příležitostí, představují pro exportéry právě země bývalého Sovětského svazu možnost generovat vyšší marži, ovšem při vyšším riziku. Tito vývozci již mají větší obchodně-exportní oddělení, sofistikovaný marketing, kontakty, ať už vlastní či partnerské, reference, zázemí. Troufnu si říci, že takových klientů máme několik stovek. Projdete-li se po letošním brněnském strojírenském veletrhu, bude jich tu většina. Nejčastěji se setkáváme s projekty či zakázkami v Rusku včetně opomíjených regionů, Kazachstánu, Běloruska, Ázerbájdžánu a Ukrajiny.

Jaké typy firem se zde etablují?

Různorodé. Od čistě stavební firmy, výzkumného ústavu, klienta realizujícího sériovou strojní výrobu, výrobce obráběcích či svářecích strojů, poradenské společnosti, importéra energie po dodavatele projektů na klíč (EPC kontraktory) zabývající se komplexní výstavbou závodu v oblasti zemědělství a plynárenství. Střední firmy vyváží nejčastěji průmyslové stroje a zařízení. Jsme u projektů rozvoje infrastruktury, zemědělsko-potravinářských technologií či těžebního průmyslu. Například takový důl vybavený několika stroji tuzemské výroby je zážitek vidět.

Co od vás především potřebují?

Exportér vyžaduje zejména spolehlivou banku na každodenní bankovnictví, financování svého provozu, případně výroby, a zajištění proti rizikům obchodním či tržním. Jen malé procento všech exportních obchodů – jak obecně, tak do samotného Ruska – jsou odběratelské úvěry pojištěné EGAPem. Tato sofistikovaná struktura je velmi vhodná v případě, že ruský zákazník požaduje financování, a to naše je ještě stále levnější.

A jak vidíte ruský bankovní trh?

Ruský bankovní sektor tvoří přes tisíc úvěrových institucí. Spolupracujeme s dvacítkou z nich. Dominantní pozici si drží státní banky (Sberbank, VTB Bank). Některé zahraniční banky se z ruského trhu stahují (Barclays Bank), jiné se úspěšně zaměřují především na korporátní a investiční bankovnictví. Příkladem úspěšných bank v cizím vlastnictví je právě Rosbank, která je stejně jako KB součástí skupiny Société Générale.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2013 na straně 32—33.

Štítky Finance, Rusko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.