David Formánek: Komerční banka má ráda efektivní změnyV úsporách energií to platí dvojnásob

Text Jana Jenšíková Foto archiv KB Publikováno

Přes jednu miliardu korun již uvolnila Komerční banka na zvýhodněné financování energetických úspor malých a středních podniků v rámci programu EuroEnergie. „Byli jsme k této spolupráci před dvěma lety přizváni Evropskou investiční bankou, protože máme nejen specialisty, kteří se dlouhodobě zabývají otázkou financování energetických projektů, ale ovládají také problematiku získávání dotací EU. Rádi podporujeme to, co má hlubší smysl,“ zahájil náš rozhovor David Formánek, člen představenstva Komerční banky zodpovědný za korporátní a investiční bankovnictví.

Stavbu nové uhelné elektrárny již banka nepodpoří

Zmínili jsme program EuroEnergie, ale působení vaší banky v oblasti energetiky je mnohem širší. S čím za vámi podnikatelé nejvíc přicházejí?

Vnímáme výrazný trend přechodu z využívání fosilních paliv směrem k obnovitelným zdrojům, snižování energetické náročnosti výroby, respektive zvyšování energetické účinnosti zdrojů na výrobu energie. Proto jsme řešili a velice často řešíme požadavky na financování nových zdrojů energie z obnovitelných zdrojů (OZE) či financování energetických úspor (EPC). A samozřejmě nesmíme zapomenout na zřejmý trend „decentralizace energetiky“. V energetickém mixu vidíme odklon od centralizace a fosilních paliv směrem k obnovitelným zdrojům a decentralizaci jak ve výrobě elektřiny, tak tepla. Trendem se stává rovněž akumulace energie například v bateriových systémech nebo energetické zpracování odpadů. Očekáváme, že přibudou projekty v oblasti odpadového hospodářství. Tam má Česká republika totiž dlouhodobý problém, neboť téměř polovina komunálního odpadu je stále skládkována a na energetické využití jde pouze 12 %, což je pod úrovní průměru EU. Zvyšování energetického využití odpadů do budoucna rovněž nahrává zpřísňující se evropská i národní legislativa a očekávaná progrese poplatků za skládkování.

Celkově jsme klientům poskytli již více než 3000 úvěrů v celkovém objemu přes 35 miliard korun.

Je známo, že Société Générale a spolu s ní samozřejmě i Komerční banka jako součást této mezinárodní finanční skupiny se hlásí k naplňování cílů Pařížské dohody z prosince 2015 o omezení globálního oteplování pod dva stupně Celsia. Co to v praxi konkrétně znamená?

Například skutečnost, že jsme přestali financovat stavbu nových uhelných elektráren. Ale tato otázka má samozřejmě daleko širší rozsah. O některých aspektech jsem se už zmínil. KB je aktivní jak na poli energetických úspor, tak ve velké míře podporuje projekty na bázi kogenerace nebo využití odpadního tepla.

Který z takových projektů vás osobně v poslední době nejvíc zaujal?

Například financování výstavby velkokapacitního skleníku Farmy Bezdínek o rozloze přes jedenáct hektarů, který využívá k vytápění odpadního tepla z elektrárny Dětmarovice. Zvýšila se tím nejen efektivita výroby a užití energie, ale také konkurenceschopnost domácích zemědělců v dodávkách zeleniny v zimních měsících. Stejně tak podporujeme projekty úspor energie v průmyslových provozech, zejména náhrady výrobních technologií za nové, efektivnější. A umíme navíc efektivně pomoci se získáním dotací.

Specializovaný servis se vyplatí

O energetických úsporách se nyní ve firmách v souvislosti se zdražováním vstupů v nadcházejícím období dost mluví. Co byste jim v tomto směru poradil?

Principem je investice do energetických úspor, které samy o sobě zaplatí celou investici do nich. Komerční banka vnímá, že je to jedna z cest, jak zvýšit využití spotřebované energie. Velmi zajímavým příkladem je třeba projekt realizovaný v pražském Národním divadle. I počet diváků na představeních má totiž vliv na spotřebu energie za vytápění. Čím více diváků, tím je možné méně topit. Tím, že dýcháte a jste v místnosti, vytváříte teplo. To určitě znáte i z domova.

Co je ale důležité, tyto projekty realizují specializované společnosti a lze na ně získat dotace EU. A Komerční banka je schopna spojit naše klienty s těmito specializovanými společnostmi, poradit, jaké dotační tituly lze na jejich investici použít, a zajistit veškerou administrativu spojenou s přípravou a realizací dotačního projektu.

Dotační období 2014 až 2020 se pomalu blíží ke konci. Bude možné získat nějakou podporu na tyto projekty i v budoucnu?

Investice do zvyšování energetické účinnosti budou naštěstí dotačně podporovány i po roce 2020. Dotace však nejsou jedinou možností podpory. Kromě již zmíněného zvýhodněného záručního programu EuroEnergie máme k dispozici i zvýhodněný úvěrový program EuroPremium, který je cílený na projekty podporující ochranu klimatu. V segmentu bytových domů se pak připravuje úvěrový program Jessica 2. Správcem jeho předchůdce, Jessicy 1, byla právě naše banka. Za zmínku stojí i partnerství KB s ČMZRB, která nabízí zvýhodněné spolufinancování a připravuje i nový záruční program. V oblasti spolupráce s mezinárodními finančními institucemi jsme dlouhodobě jednou z nejaktivnějších bank a celkově jsme klientům poskytli již více než 3000 úvěrů v celkovém objemu přes 35 miliard korun.

A co elektromobilita, tady změny nevidíte?

Zvyšování podílu alternativních pohonů je v automobilovém průmyslu rovněž jednoznačný trend. Díky zvyšujícím se nárokům na hodnoty emisí a snahou být šetrný k životnímu prostředí se podíl elektromobilů stále zvyšuje a automobilky rozšiřují svou nabídku v segmentu alternativních paliv. Domnívám se, že není tak daleko doba, kdy každý z nás bude mít alespoň jednoho souseda, který vlastní elektromobil a pravidelně jej využívá pro soukromé nebo firemní účely. Vždyť i tato auta nejsou nic jiného než pojízdné akumulátory, které přispívají k decentralizaci energetiky. Také Komerční banka se chce podílet na zlepšování prostředí pro život a zařadila do svého vozového parku elektromobily.

Blíží se konec roku, a tak podnikatelé nejen bilancují, ale hlavně se připravují na ten další. Česká ekonomika přitom zpomaluje, inflační tlaky sílí, přetrvává vysoká citlivost kurzu koruny na zahraniční dění. Co byste jim poradil? Jak se na situaci nejlépe připravit?

Z tohoto pohledu by každý exportér a importér měl znát přesně svou otevřenou měnovou pozici a zvažovat instrumenty omezující případné kurzové ztráty v době existující volatility kurzů. Nejlevnější je samozřejmě přirozený hedging, kdy se příjmy a výdaje v různých měnách vyrovnávají, ideálně v kombinaci s kurzovými doložkami u co nejvíce obchodních partnerů a vhodnými bankovními instrumenty.

Rovněž aktuální a další předpokládaný růst úrokových sazeb by měl přimět k úvahám o zajištění úrokovém. To, že se jedná o významnou oblast, vyplynulo i z průzkumu AMSP ČR mezi malými a středními podniky. Poukázal na meziroční dvojnásobný nárůst významu kurzového rizika spojeného s ukončením intervenčního režimu. Je lepší zabývat se vlastním podnikáním a získáváním zákazníků, než řešit vnější pohyby často zásadně snižující marži. Tyto starosti by měl převzít spolehlivý a osvědčený finanční partner. Jsme hrdi na to, že takovým partnerem pro stovky našich firem můžeme být.

Text: Jana Jenšíková

Foto: Archiv KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2018 na straně 68-69.

Štítky KB, Úspory energií

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.