Rozhovory

Lucie Spáčilová: Aby se firmě vedlo dobře, musí vedení se svými lidmi komunikovat

thumbnail

Lidé jsou dnes nejen v českých firmách tématem číslo jedna. Nízká nezaměstnanost na jednu stranu přinesla víc zájmu o zaměstnance, na druhou stranu s ní přišli do podniků často i nekvalitní jedinci. Co na to říká Lucie Spáčilová, expertka na budování produktivních týmů, která se se svými lidmi ze společnosti Performia snaží vnášet do oblasti personalistiky zdravý rozum?

Štítky Personalistika, Pracovní trh

číst celý článek

1984 na steroidech: Svět se (z)měníLíbit se nám to asi nebude

thumbnail

Život se v roce 2054 bude v mnohém podobat temné vizi, kterou nabízejí filmy jako Blade Runner. Chudá většina bude stále častěji utíkat za štěstím do virtuální reality, zatímco ultrabohatí budou mít takřka neomezené možnosti. To vše v důsledku environmentální degradace, migrace, rostoucího vlivu autoritářských mocností a dalších megatrendů, které je možné sledovat už dnes, shodli se v rámci diskuze pořádané platformou Alter Eko hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka a autor sci-fi Ondřej Neff.

Štítky digitalizace, Robotizace, Alter Eco

číst celý článek

Štěpán Ctibor Beneš: Nigérie je nejsložitější trh z celé AfrikyMají zásoby ropy, ale pohonné hmoty dovážejí

thumbnail

„Nejčastější odpověď, kterou v Nigérii dostanete, když se zeptáte, kdy bude něco hotové, je ‚anytime from now‘, tedy kdykoli od teď. A to se týká třeba i odletů letadel. My Evropané máme tendenci brát to jako vtip, ale pozor! Nigerijci to myslí veskrze vážně. U některých věcí prostě platí – až to bude, tak to bude. Když si na tohle zvyknete, dá se v Africe žít bez většího stresu. Příležitostí je tam pro naše firmy opravdu mnoho,“ říká ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Lagosu Štěpán Ctibor Beneš.

Štítky Nigérie, Afrika, CzechTrade

číst celý článek

Afričané potřebují partnerství

thumbnail

Čím dál víc českých exportérů si troufá na Čínu, Indii, jihovýchodní Asii a Latinskou Ameriku, ale vůči Africe stále zůstávají obezřetní. Proč je pro ně černý kontinent tvrdým oříškem a nečitelným teritoriem a jak se vyvarovat případných komplikací, jsme se zeptali zakladatele a ředitele obchodní společnosti Knights, Ghaňana Karla Laryea.

Štítky Afrika, Ghana

číst celý článek

Cesta (č)i cíl: Kdo zasíťuje svět, vyhrává. Komu se to podaří napříště?

thumbnail

Svět musí do infrastruktury zainvestovat ročně 3,5 bilionu dolarů, tedy ekvivalent hospodářského výkonu Německa. Většina rozvíjejících se i rozvinutých zemí přitom v tomto smyslu selhává, vyplývá z aktuální analýzy Global Infrastructure Hub. Pobídkou by jim napříště měl být strategický rozměr dálnic všeho druhu, právě ten ale může být také zdrojem konfliktů, jak ukazují stávající „5G války“. Podrobnosti na platformě Alter Eko diskutovali globální stratég z poradenské společnosti Save & Capital Roman Chlupatý a politický geograf vyučující na Karlově univerzitě Michael Romancov.

číst celý článek
1 17 28 29 30 31 32 33 34 49 65

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.