Články se štítkem: Kanada

Ayesha Rekhi: Různorodost plodí inovace a kreativituDnes je potřebujeme víc než kdy předtím

thumbnail

„Jako velvyslankyně Kanady každý den těžím z velmi přátelských vztahů mezi našimi zeměmi a Česko vnímám jako jednoho z našich nejbližších partnerů a spojenců,“ říká Ayesha Rekhi. „Naše dvě země historicky pojí mimo jiné několik vln československé imigrace ve 20. století, ale také společné hodnoty, které sdílíme v různých oblastech, jako jsou mezinárodní obchod, lidská práva či bezpečnost. Díky tomu mají Česko a Kanada výborné vztahy na všech úrovních: mezi vládami, firmami či institucemi a já se je ze své pozice snažím dál budovat a zlepšovat,“ dodává na začátek našeho povídání v sídle kanadské ambasády v Praze.

Štítky Kanada

číst celý článek

Půlkulatiny volného obchodu s Kanadou

thumbnail

Dne 21. září 2022 jsme si připomněli páté výročí prozatímního uplatňování Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi EU a Kanadou (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA). Jejím hlavním cílem je posílit vzájemné obchodní vazby, nabídnout evropským podnikům lepší příležitosti v Kanadě a být impulzem pro ekonomický růst a tvorbu pracovních míst. Dohoda je dnes hlavní hnací silou privilegovaného vztahu mezi EU a tímto blízkým spojencem a partnerem, přičemž současný geopolitický kontext vytváří impulz pro ještě užší vzájemnou spolupráci.

Štítky Kanada, MPO

číst celý článek

Made in Canada: Recept na (příští) krizi

thumbnail

Kanada patří mezi nejodolnější ekonomiky světa. Přesto i ona opakovaně doplácí na globální bouře. A těch bude vzhledem k tomu, že zažíváme metamorfózu světového řádu, nejspíš přibývat. Kabinet premiéra Trudeaua proto nechal vypracovat komplexní studii, jejímž cílem je lokalizovat nejvýznamnější nervové uzly javorového hospodářství exponované na přeshraniční vazby a toky. Její závěry mohou být inspirací i pro Česko.

Štítky Kanada

číst celý článek

Nestrkejte Kanaďany a Američany do jednoho pytleKanaďané jsou hrdi na svou identitu

thumbnail

Kanada se podobně jako USA stala domovem mnoha etnik, která se v průběhu času promíchala, a formálně se konstituovala v bilingvní anglicko-francouzský stát. Kanaďané jsou hrdi na dvojí kulturní dědictví a velmi citlivě reagují na srovnávání s Američany a Spojenými státy. Specifický útvar představuje Quebec, jehož obyvatelé akcentují svou provinční identitu.

Štítky Obchodní etika, Kanada

číst celý článek

Ayesha Rekhi: Diversity breeds innovation and creativity. Today we need them more than ever

thumbnail

"As Canada's ambassador, I benefit every day from the warm and friendly relations between our countries, and I see the Czech Republic as one of our closest partners and allies," says Ayesha Rekhi. "Our two countries have strong historical ties, such as the multiple waves of Czechoslovak immigration in the 20th century, but also shared values in various areas such as international trade, human rights and security. This foundation gives us a head start in the relations between our governments, companies and institutions. From my position, I’m doing my best to keep building and further strengthening these relations," Ms. Rekhi adds at the beginning of our talk at the Canadian Embassy in Prague.

Štítky Kanada

číst celý článek

Dohoda CETA udrží dveře na kanadský trh otevřené i po pandemii

thumbnail

Kanada představuje pro české firmy velmi perspektivní trh, na nějž již třetím rokem usnadňuje přístup Komplexní hospodářská a obchodní dohoda CETA. Na rozdíl od svého jižního souseda neláme v době koronaviru rekordy v tragických statistikách, pandemie však není procházkou růžovým sadem a zanechá i v kanadské ekonomice hluboké a strukturální stopy. V květnu přesáhl počet případů nakažených koronavirem 90 tisíc, což je v regionálním kontextu relativně mírný výsledek ve srovnání s 1,8 milionu případů v USA. Díky včasným opatřením na federální i provinční úrovni se sice daří situaci držet převážně pod kontrolou, ekonomické dopady jsou však citelné. Nezaměstnanost v květnu dosáhla podle odhadů 15 % a predikce vývoje kanadského hospodářství ukazuje, že bouřlivé vody se v dohledné době neuklidní.

Štítky Kanada

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.