Články se štítkem: MSP

Malé a střední podniky v hledáčku ČEB

Česká exportní banka (ČEB) v roce 2015 podepsala přes čtyřicet smluv v objemu přesahujícím čtyři miliardy korun. Zároveň se více soustředila na podporu exportu českých menších a středně velkých firem, snažila se teritoriálně diverzifikovat a pomáhat českým exportérům prosadit se na nových trzích. Dařilo se jí i efektivně vypořádávat s problematickými úvěry zděděnými z let 2007 až 2011.

Štítky Podpora exportu, ČEB, MSP

číst celý článek

Čeká nás velká změna v myšlení lidí

thumbnail

Zdá se, že spojení Průmysl 4.0 brzy předběhne v četnosti zmínek tolik populární konkurenceschopnost či inovace. Ta čtyřka v jeho názvu je vysvětlována jako symbol čtvrté průmyslové revoluce. Co od ní máme očekávat? Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se v brzké době dotkne nás všech: podnikatelů a jejich zaměstnanců, ale také škol, žáků a studentů… „Zdaleka nejde jen o digitalizaci či internetizaci průmyslové výroby. Byl bych rád, abychom hned od počátku vnímali Průmysl 4.0 jako celkovou platformu změn, které do našeho života přinášejí nové technologie umožňující decentralizované řízení a autonomní rozhodování. Základními prvky tohoto procesu jsou propojená výrobní síť, synergické propojení reálného a virtuálního světa a vznik kyberneticko-fyzikálních systémů umožňujících při vysoké diverzifikaci a pestrosti finálních produktů efektivní výrobu.“ Povídali jsme si s ním v době, kdy se finalizoval Akční plán pro implementaci Průmyslu 4.0 v Česku.

Štítky Průmysl 4, 0, Nové technologie, Věda a výzkum, MSP, Německo

číst celý článek

Energetický management nabízí firmám zajímavé úspory

Až deset procent by mohly malé a střední firmy ušetřit na platbách za energie, kdyby s nimi efektivněji hospodařily. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Asociace malých a středních podniků a živnostníků ve spolupráci s energetickou skupinou RWE. Efektivní využívání zdrojů a ekologickou i ekonomickou produkci považuje RWE za významný faktor dalšího rozvoje podniků, a proto jim nově nabízí celý soubor opatření v rámci svého systému Energetického managementu.

Štítky Úspory energií, MSP

číst celý článek

Jan Procházka: Růst našich klientů nás motivuje

thumbnail

Počet malých a středních exportujících firem pojištěných u EGAP vloni výrazně narostl: v meziročním srovnání o více než třetinu. „Celkem jsme s nimi uzavřeli 61 pojistných smluv a v jejich podpoře budeme určitě pokračovat, má jasný smysl. Je zážitkem sledovat jejich vývoj, když na číslech vidíte, že se z ‚garážové firmy‘ stane úspěšný podnik, který tvoří pracovní místa a dost často se z kategorie MSP dostane mezi velké firmy,“ řekl nám generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka.

Štítky Podpora exportu, Pojištění, EGAP, MSP

číst celý článek

Ethan B. Kapstein: Motivujme soukromý sektor, aby investoval

thumbnail

Malé a střední podniky mohou v mnohém těžit ze spolupráce s velkými nadnárodními společnostmi, říká Ethan B. Kapstein, renomovaný poradce americké vlády, profesor se zkušenostmi z Princetonu, Stanfordu či Harvardu, analytik a konzultant řady nadnárodních firem a autor deseti knih. O tom a dále například o rolích veřejných institucí a soukromého sektoru v přechodových ekonomikách jsme s ním mluvili během jeho pracovní návštěvy v Praze.

Štítky Konkurenceschopnost, MSP

číst celý článek

Karel Kučera: Jsme dobří, ale pořád to jako země neumíme prodat

thumbnail

CzechInvest se začal více soustředit na malé a střední firmy, které by se mohly stát subdodavateli velkých zahraničních společností a vytěžit tím i cenné body v podobě referencí pro svůj export. „Kvalitní subdodavatelská základna je jedním z našich trumfů při získávání zahraničních investic,“ řekl mi generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „Pro investora je podstatné, když ví, že nebude muset dovážet komponenty přes půl světa, ale že mu je vyrobíme v Česku a kvalitně.“ s Karlem Kučerou jsme hovořili v předvečer brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu. Proto první otázka směřovala k MSV.

Štítky Investice, CzechInvest, MSP, Japonsko, MSV

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.