Články se štítkem: Rusko

České dopravní prostředky mají ve světě zvuk

thumbnail

Téměř třicet tisíc osobních vozů, pět tisíc autobusů, tisícovka trolejbusů a desítky tramvají jezdí v různých částech světa díky podpoře EGAP. Právě dopravní prostředky jsou jedním z velmi dobrých vývozních artiklů a ty se značkou Made in Czech Republic mají v řadě zemí vynikající renomé. Především výrobci autobusů, trolejbusů a tramvají porážejí v zakázkách blízkou i vzdálenou zahraniční konkurenci. V případě exportu do rizikovějších teritorií nebo u vývozu, kde je delší doba splatnosti, se pak bez pojištění od EGAP neobejdou.

Štítky Pojištění, Automobilový průmysl, Ázerbajdžán, Slovensko, Srbsko, Kazachstán, Indie, Rusko, EGAP

číst celý článek

O letadle s australským jménem

thumbnail

Sláva města Kunovice, proslulého tradiční jízdou králů, masopustem nebo hody, sahá mnohem dál než po hranice slováckého regionu. Celý svět zná letadla, jejichž vývoj a výroba zde mají pevné kořeny, na kunovickém letišti jich mnoho vzlétlo úplně poprvé. Jsme v Evektoru, firmě, která „vypustila na oblohu“ prototyp nového letounu EV-55 Outback. A přestože jej čeká ještě několik set hodin zkušebních letů a certifikace, už nyní s ním mají v Kunovicích velké plány a připravují jeho sériovou výrobu.

Štítky Letecký průmysl, Rusko, Brazílie, Nepál, Austrálie, Čína, Malajsie

číst celý článek

Dobrá dohoda je lepší než nesmyslná válka

thumbnail

Protiruské sankce. V poslední době snad nejfrekventovanější slovní spojení v našem slovníku. Jedněm připadají bezzubé, jiní namítají, že stejně nikdy nic nevyřešily. Jaký na ně má názor a co soudí o jejich dopadech, o tom jsme hovořili s předsedou představenstva Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS Václavem Petříčkem.

Štítky Rusko, SNS, Sankce

číst celý článek

Udržet první pozici v Rusku nebude jednoduché

thumbnail

O českém expertovi na dobývací techniku, společnosti INCO engineering, už jsme v TRADE NEWS v souvislosti s Ruskem psali. Ne náhodou, neboť je dnes na tamním trhu ve svém oboru jedničkou. „Trvalo nám řadu let, než jsme se dostali na první místo před dravce, jakými jsou ABB, Siemag nebo Siemens. Dnes nám koukají na záda a čekají na každou naši chybu. Pokud vyklidíme své pozice, milerádi bleskurychle zaujmou naše místo,“ začal náš rozhovor Antonín Jaroš, jeden ze zakladatelů a jednatelů úspěšné české firmy. Povídali jsme si o nových zakázkách, sankcích i českém školství.

Štítky SNS, Rusko, Sankce, Inovace, Strojírenství

číst celý článek

Ruský trh opouštět nebudeme

thumbnail

Čím blíže k východním hranicím evropské unie, tím je názor jejích členských států na účinnost sankcí skeptičtější. Negativní dopad na tyto ekonomiky totiž bude vzhledem k jejich velikosti citelnější. Jak se česká podnikatelská sféra připravuje na případné změny ve struktuře a teritoriálním zaměření exportu? I o tom jsme hovořili s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.

Štítky SNS, Rusko, Strojírenství, Sankce, Podpora exportu

číst celý článek

Nejen sankce, ale i slova važme na lékárnických vahách

thumbnail

Právě před rokem jsme psali o velkých obchodních příležitostech v Rusku, zejména pro naše strojírenství. Tamní federální vláda investuje stovky miliard eur do obnovy a rozvoje ruského průmyslu. Plánuje, že do roku 2020 uskuteční nákup až sta tisíc obráběcích strojů různé kategorie a půjde i o investice do rozvoje technologií a různé formy společných podniků. Některým českým firmám se navzdory obrovské mezinárodní konkurenci podařilo v uplynulých letech vrátit na východní trhy, které na začátku devadesátých let musely opustit, a patří mezi nejžádanější dodavatele. Využijeme toho a posílíme své postavení na trzích Společenství nezávislých států, nebo na své uprázdněné pozice pustíme připravenou a dychtivou jihokorejskou, japonskou či jinou konkurenci?

Štítky SNS, Rusko, Sankce, Inovace, Strojírenství

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.