Články se štítkem: Turecko

Pavel Vacek: Zapojení Turecka do Evropského politického společenství je potřebnéNáš vzájemný obchod dynamicky roste

thumbnail

Dramatický propad turecké měny, útěk zahraničních investorů či rychle rostoucí inflace. To je obrázek tamní ekonomiky posledních let. Na druhou stranu roste geopolitický a bezpečnostní význam země, která je naším partnerem v NATO, a vzestupný trend má i náš vzájemný obchod. Jak se tyto vlivy promítají do česko-turecké ekonomické spolupráce, o tom jsme mluvili s velvyslancem České republiky v Turecku Pavlem Vackem.

Štítky Turecko, MZV

číst celý článek

Postpandemické trendy u východních sousedů Evropské unie

Zaměření na politiku sousedství a posilování obchodních vztahů se zeměmi Východního partnerství, západního Balkánu a Turecka úzce souvisí s prioritami EU v rámci plánu obnovy po pandemii covidu-19. Součástí řešení bude posilování ekonomické a obchodní spolupráce se zeměmi v jejím sousedství. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze očekávat, že alespoň v krátkodobé a střednědobé perspektivě budou ve světě sílit protekcionistické, a hlavně regionalizační tendence. V dlouhodobé perspektivě však očekáváme návrat k normálnímu vývoji, ke kterému by měl významným dílem přispět i plán obnovy EU v hodnotě dvou bilionů eur.

Štítky Západní Balkán, Ukrajina, Turecko, Gruzie, Ázerbájdžán, Srbsko

číst celý článek

Turecké stavební firmy čeká boom

thumbnail

Většina, kterou strana AKP získala v nedávných tureckých parlamentních volbách, je příslibem stability. Snahy Recepa Erdogana o koncentraci moci v rukou prezidenta nicméně toto očekávání mohou rychle změnit v iluzi. Domácí politika by se pak zařadila do řady neznámých, které se teď nad Tureckem a jeho ekonomikou vznášejí, říká ekonomka Neslihan Yilmaz. Turecko má ale i přesto podle ní stále co nabídnout.

Štítky Turecko, Írán

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.