Články se štítkem: Věda a výzkum

Vladimír Mařík: Největším problémem současné energetiky je zastaralý způsob myšlení jejích manažerů

thumbnail

Green Deal. Pro širokou veřejnost zatím jen ideologicky zabarvená abstraktní vize, která vyvolává optimismus i skepsi. O jeho užitečnosti a rizicích, odtržení bruselské administrativy od reality členských zemí EU, monopolizaci české energetiky, slabém využití potenciálu české vědy, nadějnosti nových technologií, potřebách změny myšlení a otevřené informovanosti jsme si povídali se zakladatelem a vědeckým ředitelem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) Vladimírem Maříkem.

Štítky Environment, Energetika, Věda a výzkum

číst celý článek

Šimon Mandlík: Data jsou cennou komoditou

thumbnail

Před rokem a půl vznikla iniciativa prg.ai, kterou tvoří akademické instituce, magistrát a české firmy. Ročně by pražské vysoké školy měly vyprodukovat až pět set odborníků na umělou inteligenci (AI). V současné době je jich něco přes sto. (To je však stále víc než například v Montrealu, známém kvalifikovanou pracovní silou v tomto oboru.) Oslovili jsme jednoho z nich, absolventa FEL ČVUT Šimona Mandlíka. Proč právě jeho? Zvítězil v jedenáctém ročníku prestižní soutěže IT SPY o nejlepší diplomovou práci v tomto oboru v ČR a SR a má zkušenosti z působení ve společnostech Avast a Cisco.

Štítky Věda a výzkum, AI

číst celý článek

Podporujeme export české vědy a výzkumuKnow-how však zůstane v Česku

thumbnail

Jak probíhá projekt podpory exportu vědy a výzkumu v praxi? Vždy na začátku roku experti TA ČR a EGAP z databáze Starfos vybírají projekty z oblasti výzkumu, vývoje a inovací, které byly podpořeny státem, jsou již ukončeny a mají potenciál uspět na trhu. Záměrem není prodávat do zahraničí licence nebo patenty, ale výrobky s vysokou přidanou hodnotou, s možností komerčního uplatnění výsledků projektů. Tedy naopak know-how zachovat v České republice. Poté se širším seznamem projektů zabývají zástupci všech institucí zapojených do memoranda o spolupráci (viz inbox), kteří vyberou několik nejnadějnějších.

Štítky Věda a výzkum, Export

číst celý článek

Jak (nejen) na pandemii?Musíme si určit priority a spolupracovat

thumbnail

To zdůrazňuje dr. Michael Zalis, intervenční radiolog v jedné z nejlepších nemocnic ve Spojených státech a konzultant zaměřující se na inovativní řešení v medicíně, s nímž jsme na konci května hovořili. „Čerstvá historie České republiky, pokud jde o toto onemocnění, si zasluhuje pozornost vzhledem k prozíravosti a celonárodně koordinované reakci, na které jste se všichni podíleli. Mnoho českých životů bude zachráněno díky tomu, jak jste zareagovali jako národ, a mám takový pocit, že bychom se z toho mohli všichni poučit.“

Štítky USA, Pandemie, zdravotnický průmysl, Věda a výzkum

číst celý článek

Martina Tauberová: Naše firmy prokázaly, že mají inovace v krviA krize se nezaleknou

thumbnail

Stát průběžně zveřejňuje nástroje a programy na pomoc našim firmám v překonávání dopadů současné pandemie. Nejen o tom, co se v tomto směru ještě připravuje, ale i o dopadu koronavirové krize na globální ekonomiku hovoříme s náměstkyní ministra Martinou Tauberovou, která řídí na Ministerstvu průmyslu a obchodu sekci Evropské unie a zahraničního obchodu.

Štítky Inovace, Věda a výzkum, Pandemie, MPO, CzechTrade, CzechInvest, USA

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.