Příležitosti pro české firmy v Srbsku

Text Veronika Grossová Publikováno
thumbnail Srbsko

Energetika a těžba

Sektory energetiky a těžby se po letech stagnace a opomíjených investic pozvolna modernizují. České firmy se podílejí na subdodávkách při odsiřovaní uhelných bloků, modernizaci těžby či dodávkách pásových dopravníků a staví malé vodní elektrárny. V Srbsku je možné navázat spolupráci při modernizaci starých československých dodávek. Možnosti se otevírají pro dodavatele technologií obnovitelných zdrojů energie a tepelných úspor. Roste poptávka po dodávkách v oblasti zpracování biomasy apod.

Vodní a odpadové hospodářství

Předvstupní proces v kapitole životního prostředí nastartoval v Srbsku poptávku po projekčních službách (čistírny odpadních vod, funkční kanalizace, zásobování pitnou vodou či zpracování komunálního odpadu atd.). Předpokládáme proto rostoucí zájem o dodávky technologií v celém navazujícím řetězci, a to i v souvislosti s nárůstem čerpání z předvstupní pomoci EU.

Dopravní infrastruktura

Díky svému reliéfu je Srbsko nejrychlejší pozemní spojnicí západní Evropy s Tureckem. Prostřednictvím dálničního napojení na ČR pro nás představuje blízký trh s dojezdovou vzdáleností Praha—Bělehrad devět hodin. V současné době se na území Srbska budují další dálnice, modernizují železniční koridory, obnovuje městská a příměstská doprava, včetně vozového parku s podporou prostředků EU. Možnosti jsou v oblastech signalizace železnic, ražby tunelů, dodávek autobusů a tramvají, komplexních řešení dopravního managementu „smart city“ apod.

Zemědělství a potravinářství

Zemědělské podniky i drobní farmáři nakupují novou mechanizaci, zefektivňují výrobu, a to již s využitím evropské dotační podpory. Možnosti jsou také ve vývozu moderních potravinářských a balicích linek, které místnímu zboží zajistí delší trvanlivost, a tím i další možnost exportu. Šanci na uplatnění na srbském trhu spatřujeme rovněž ve vývozu živých zvířat či piva. Aktuální exportní příležitosti může poskytnout zemědělský diplomat, který působí přímo na ZÚ Bělehrad.

Text: Veronika Grossová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2021 na straně 24.

Štítky Srbsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.