Kde hledat v Brazílii příležitosti

Text Marek Zmrzlík a Dita Nedělková Publikováno
thumbnail Brazílie

Dopravní infrastruktura

Již tak rozsáhlé investice do budování nové, především silniční, námořní a železniční dopravy, dimenzované pro osobní i nákladní přepravu, byly dále podpořeny rozhodnutím prezidentky Rousseffové, která nedávno vyhlásila nové investice v rámci investičního plánu Mobilidade Urbana (tedy městská mobilita). Ten tvoří součást dlouhodobého brazilského Programu na urychlení růstu a dává si za cíl zlepšit, rozšířit a zavést fungující systém veřejné hromadné dopravy, a to implementací linek metra, autobusových linek (Bus Rapid Transit – BRTs), autobusových koridorů, ultralehkých vlaků (VLTs) a dalších linek dopravních prostředků.

CzechTrade připravuje každoročně účast na veletrzích zaměřených na dopravní infrastrukturu: již potřetí veletrh Negocios nos Trilhos a nově veletrh Transpoquip 2014.

ICT technologie

Správa dat patří mezi velmi výnosné segmenty na brazilském trhu ICT s vysokým potenciálem pro další růst. Hlavní překážkou jsou vysoké ceny. Podle Henriqua Cecciho z poradenské společnosti Gartner vzrostly prostředky vynaložené na správu dat v Brazílii od roku 2011 o 84,6 %. Cloudové služby a aplikace i tady získávají v poslední době na popularitě a významu. Mezi hlavní poskytovatele služeb datových center v Brazílii patří společnosti Locaweb, Tivit, Alog, UOL, IBM, HP.

Brazílie je 5. největším trhem telekomunikací a předpokládá se růst 7 % ročně. Na podporu tohoto růstu se letos sníží mzdové daňové povinnosti pro oblast business softwaru a IT služeb.

V květnu (13.–15. 5.) se v Brazílii uskuteční veletrh Business IT South America, latinskoamerická obdoba CeBITu, a veletrh e-Show (20.–21. 5.) se zaměřením na e-commerce, on-line marketing, hosting&cloud a sociální média.

Environmentální technologie

Oblast zpracování vody a tuhých odpadů. 

Prioritní oblast brazilské vlády, neboť v současné době má odpovídající nakládání s odpady a odpadní vodou zajištěno pouze 48 % populace. Distribuce pitné vody trpí velkými ztrátami (až 35 %). Nutnost nových řešení vzrůstá i v průmyslových provozech.

Obnovitelné zdroje energie. 

Polovina energetické spotřeby Brazílie pochází z obnovitelných zdrojů, do roku 2020 by to mělo být až 60 %. Ze čtyř pětin se jedná o zdroje z vodních elektráren, a to je důvodem pokračující diverzifikace mixu.

Nejrychleji rostoucím zdrojem elektrické energie v Brazílii je větrná energie, během posledních pěti let to bylo o 700 %. Spolu s vládními pobídkami se jedná o jeden z nejatraktivnějších trhů pro zahraniční investice včetně výzkumu a vývoje.

Solární energie je zatím v počátcích, trh je však připraven: Brazílie je vhodná především pro fotovoltaické systémy připojené na síť. V současnosti zde působí pouze jeden výrobce solárních panelů, a import by tak mohl dosáhnout až 4,5 mld. USD.

Letecký průmysl

Zajímavý potenciál má i letecký průmysl, dobrým příkladem je mimo jiné spolupráce české firmy Aero Vodochody s místním gigantem EMBRAER, se kterým společně vyvíjí model KC-390 v rámci mezinárodního vojenského programu s českou účastí. Stejně se zdá být opět na vzestupu sektor turbovrtulových letadel.

Energetika: investice do tepelných elektráren

Podle sekretáře pro plánování a rozvoj brazilského Ministerstva pro těžbu a energetiku (Ministério de Minas e Energia, MME) Altina Ventury je výstavba tepelných elektráren, včetně elektráren jaderných a uhelných, součástí dlouhodobé energetické strategie Brazílie. Podle Ventury není možné zásobit zemi, jejíž spotřeba roste o 4–5 tisíc MW ročně, pouze výrobou z vodních elektráren. Alternativní zdroje elektrické energie (které umožňují výrobu elektřiny po celý rok na rozdíl od hydroelektráren, které v některých sušších měsících nemají dostatek vody) by se pak měly na pokrytí meziročního navýšení spotřeby elektrické energie podílet ze 40 %, 50 % či 60 %. V dlouhodobém měřítku je pak v Brazílii plánována výstavba čtyř jaderných elektráren; tyto projekty jsou zatím ve fázi studií. Počítá se přitom s výstavbou těchto elektráren v regionu severovýchodu a jihovýchodu země. Ačkoli brazilská legislativa momentálně neumožňuje podíl soukromého kapitálu na veřejných soutěžích na výstavbu jaderných elektráren, podle Ventury je nutné otevření tohoto sektoru i pro soukromé firmy.

Potravinářský průmysl

Velmi poptávanou komoditou stále zůstávají prémiová piva; tento sektor roste vysokou rychlostí, přestože jeho podíl na celkovém trhu piva v Brazílii není tak významný kvůli výrazné dominanci místních hráčů.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2014 na straně 24—25.

Štítky Brazílie, Dopravní infrastruktura, ICT, Environment, Energetika, Letecký průmysl, Potravinářství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.