Malé a střední podniky v hledáčku ČEB

Text Petr Křižan Publikováno

Česká exportní banka (ČEB) v roce 2015 podepsala přes čtyřicet smluv v objemu přesahujícím čtyři miliardy korun. Zároveň se více soustředila na podporu exportu českých menších a středně velkých firem, snažila se teritoriálně diverzifikovat a pomáhat českým exportérům prosadit se na nových trzích. Dařilo se jí i efektivně vypořádávat s problematickými úvěry zděděnými z let 2007 až 2011.

„Posláním ČEB je financování tuzemského vývozu především do více rizikových oblastí. Banka je však bez ohledu na teritorium exportu vždy ochotna podpořit zajímavé obchody, které jsou přínosné po ekonomické stránce nebo vytvářejí prostor pro pracovní místa v České republice. Úkolem ČEB je také podpora národního zájmu, tedy vysokého českého podílu na obchodu,“ říká její generální ředitel Karel Bureš.

ČEB se v uplynulém roce intenzivně věnovala obchodním případům malých a středních podniků (MSP) a v posledních dvou letech výrazně rozšířila služby pro tento segment. Přispěla k tomu i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. „Pro nás není rozhodující velikost exportující firmy, ale kvalita a úvěrovatelnost projektu a samozřejmě vždy hlídáme i český podíl na hodnotě dodávky. Segment malých a středních podniků je v naší republice hodně zajímavý, inovátorský. Proto i letos půjdeme cestou podpory malých a středních firem,“ uvedl Karel Bureš.

Nejširší paleta produktů exportního financování na trhu

Českým firmám, které se rozhodnou vstoupit na zahraniční trh, nabízí ČEB bez ohledu na jejich velikost nejširší paletu produktů exportního financování na trhu – od úvěrů na financování výroby pro export přes přímé a nepřímé dodavatelské a odběratelské úvěry až po odkupy pohledávek. ČEB umí poskytnout i financování akvizičních záměrů českých firem do zahraničí nebo profinancovat náklady na nákup surovin, materiálu a ostatních komponentů určených k výrobě pro export či zajistit českému investorovi dlouhodobé úvěrové zdroje pro realizaci investice v zahraničí. Je též schopná profinancovat české výrobce, kteří jsou subdodavateli exportních dodávek, nebo půjčit komerční bance v zahraničí, která následně půjčí zahraničnímu odběrateli na nákup českého exportu, a omezí tak riziko nesplácení.

„Výhodou ČEB je její úzká produktová specializace a řada zkušených profesionálů v oboru. Nabízíme také širokou škálu bankovních záruk, od záruky za nabídku až po záruky šité na míru potřebám malých a středních podniků,“ zdůrazňuje generální ředitel ČEB.

Banka tak loni formou vystavení záruk například podpořila jednu firmu patřící do segmentu MSP, která se zaměřuje na výrobu jednoúčelových strojů a manipulačních zařízení. Úspěšná spolupráce byla zahájena již v roce 2010. „V současnosti vidíme veliký potenciál v tom, kolik vývozců je v České republice schopno exportovat dílčí technologie nebo produkty v rámci projektů, které svým rozsahem sice nedosáhnou k miliardám, ale skvěle fungují a mají opravdu smysl. Byla by škoda takové projekty nepodpořit. Můj vzkaz pro malé a střední exportéry je: pojďme společně pracovat na vašich obchodech, sjednejte si s námi schůzku a my se budeme snažit najít pro vás nejvýhodnější řešení,“ uzavírá Karel Bureš.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2016 na straně 61.

Štítky Podpora exportu, ČEB, MSP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.