Ochutnávka nového TRADE NEWS

Publikováno

Úvodník Karla Havlíčka

Pokud si budeme ulevovat, nikdy nedocílíme prosperity, a pokud si začneme snižovat objem práce, během pár let na to doplatíme všichni. Od nepaměti platí, že k úspěchu se dá pouze propracovat. Ostatně, na tom je založena celá německá ekonomika. Obdivuhodné ekonomické výsledky a dlouhodobá stabilita našeho souseda jsou založeny především na mimořádné pracovitosti, zodpovědnosti a důslednosti. Nepodlehněme argumentům, že za méně práce bude více koláčů. Snižování délky pracovní doby či prodlužování dovolené je slepá cesta, jakkoliv je pěkně nasvícená. Souhlasím ale s tím, že musíme vytvořit pracovníkům lepší pracovní komfort, že jim díky přechodu na automatizaci musíme snižovat fyzickou zátěž a že musíme zabezpečit co možná nejvyšší bezpečnost jejich práce. Souhlasím plně s tím, že za dobré výsledky jim musíme dobře zaplatit. Jakmile ale začneme podléhat dojmu, že pracujeme ve srovnání se světem už tak dost, že naše výkonnost je dostačující a že nás odpočinek bude zdravě nabíjet do světlých zítřků, pak vytváříme kvadraturu kruhu.

Snížit pracovní týden o 2,5 hodiny, jak navrhují odbory, je v době prakticky nulové nezaměstnanosti, kdy firmy stojí kvůli nedostatku lidí, stejné jako zavlažovat zahradu v době povodní. Ročně totiž nevinná půlhodina denně znamená 15 dní. Pokud k tomu připočteme další návrh v podobě týdnu dovolené navíc, zkrátili jsme výkonnost jednoho pracovníka přesně o měsíc v roce. Neuvěřitelným způsobem hazardujeme s těžce vydobytou pozicí, která nás v posledních letech pasovala do evropské špičky. Místo, abychom v době růstu čapli příležitost za pačesy, využili poptávky na trzích, splatili staré dluhy a zainvestovali na horší časy, tak zcela vážně diskutujeme o tom, že ubereme plyn.

Více práce za více peněz. To je jediné možné řešení, které by dnes mělo být cílem jak zaměstnavatelů, tak rozumných zaměstnanců. Minimálně v době, kdy to trh umožní. Nejenže si pracovníci vydělají zasloužené peníze, ale současně si tím vytvářejí jistější pracovní pozici pro dny horší, neboť tím posilují stabilitu celé firmy. Spoléhat na šikovné české ručičky, chytré české hlavičky, švejkovský důvtip a kutilskou univerzalitu je labutí píseň 20. století. Svět se změnil a my dnes čelíme nevídané konkurenci nejen z tradičních západních zemí, ale rovněž z Číny, Jižní Koreje a ostatních asijských regionů. Tamní producenti dnes dříve vysmívanými produkty dobývají svět, chytají slinu a přidávají rychlost. Pokud jim chceme stačit, nezbývá, než se přizpůsobit.

Československá průmyslová tradice, kterou si připomínáme u příležitosti stoletého výročí naší státnosti i v aktuálním TRADE NEWS, ukazuje, že je na čem stavět a že není důvod propadat skepsi. Máme skvělé firmy, šikovné a pracovité zaměstnance, dobré školy i celkem fungující stát. Využijme toho a nebojme se naložit si více práce. Vyplatí se nám to.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 4/2018 na str. 3.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.