Giovanni-Luca Soma: Naše ekonomiky právě procházejí dvěma průmyslovými revolucemi

Text Jana Jenšíková a Daniel Libertin Foto archiv SG Publikováno
thumbnail Francie

„Pro export vždy existují nějaké příležitosti – a my jsme tady, abychom firmám na cestě k obchodnímu úspěchu co nejvíc pomohli,“ říká Giovanni-Luca Soma, šéf mezinárodního retailového bankovnictví pro Evropu skupiny Société Générale (SG).

Read in English

Mohl byste jednou větou shrnout po stránce ekonomické loňský rok? A co na tomto poli očekáváte letos?

V roce 2021 jsme zažili velmi silné oživení ekonomik po celém světě, což se týkalo i bankovního sektoru. Očekáváme, že podnikatelské prostředí bude v roce 2022 nadále velmi dynamické. V dnešním měnícím se světě budou firmy neustále zvažovat, jaký je nejvhodnější byznysový model, budou se snažit využít příležitostí a investovat. Nároky na financování a odborné znalosti pro realizaci energetické transformace firem jsou značné, a my jsme připraveni je v této změně podpořit.

Jak podporuje SG malé a střední podnikání ve Francii? Byla struktura této podpory nějak ovlivněna pandemií?

Société Générale je neustále připravena plnit všechna očekávání svých klientů spojená se svou bankovní rolí. Ať už jsou to menší a střední nebo větší firmy. Například když šlo o využití státem garantované půjčky PGE zavedené ze strany francouzské vlády, všechna relevantní oddělení napříč bankou dělala maximum pro to, aby na ni malé a střední podniky mohly dosáhnout. V loňském roce zase naše banka za účelem dlouhodobé podpory oživení francouzských podniků nabízela svým zákazníkům z řad MSP příležitost využít „obnovení“ schématu participativních půjček, tak aby tyto firmy mohly dále pokračovat ve své činnosti udržitelným způsobem a posilovat investice do svého dalšího rozvoje.

Jaké jsou nyní vaše priority a vize?

Naše ekonomiky právě procházejí průmyslovou revolucí ESG, která nastolila energetickou transformaci a klimatickou výzvu, a zároveň se stále zrychluje míra používání nových technologií. A s tím jsou spojeny naše priority a vize.

Société Générale pracuje na tom, aby se na budoucnost co nejlépe připravila. Jednak jde o projekty, které nám umožní adaptovat naše „tradiční“ aktivity: tedy především o fúzi našich dvou francouzských bankovních sítí Société Générale a Crédit du Nord. Vedle toho jde i o naši schopnost využít velmi rozdílná aktiva. To je případ naší dceřiné společnosti Boursorama, která je jednoznačným lídrem v online bankovnictví ve Francii. Musím zmínit také akvizici firmy LeasePlan společností ALD ze skupiny SG, jejímž prostřednictvím vznikne nesporná světová jednička v celém sektoru mobility.

A co česká KB, která je součástí vaší skupiny od roku 2001?

Komerční banka, naše retailová banka v České republice, je s těmito cíli a ambicemi plně v souladu. Klade si za cíl uhlíkovou neutralitu svých vlastních operací do roku 2026 a zavázala se postupně snižovat svou expozici v uhelném sektoru. Pokud jde o digitální a technologické změny, KB má výbornou schopnost provádět rozsáhlé transformační programy a v oblasti digitálu má náskok před konkurencí. Díky tomu plánuje urychlit svůj transformační plán prostřednictvím masivní digitalizace, tak aby co nejlépe uspokojila potřeby svých zákazníků. Banka chce jednak přispět k co nejsnazší cestě zákazníka napříč všemi kanály a jednak plánuje rozvíjet prodeje prostřednictvím digitálních kanálů.

Chystá se nějak SG, případně tamní bankovní trh obecně, na předsednictví Francie v EU?

Předně bych měl zdůraznit, že předsednictví Rady EU s sebou vždy nese závazek neutrality. Nicméně francouzské předsednictví EU formulovalo své priority, pokud jde o regulaci finančních služeb, následovně: pokročit v převodu finálního balíčku Basel 3, dokončit legislativu zaměřenou na AML, tedy opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu, dosáhnout pokroku v legislativních iniciativách týkajících se digitálu a kybernetické bezpečnosti, prosadit právní předpisy o udržitelném financování a v neposlední řadě revidovat směrnici o spotřebitelském úvěru. Všechny tyto iniciativy plně podporujeme.

Text: Jana Jenšíková a Daniel Libertin

Foto: archiv SG

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 38-39.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.