3 otázky pro Alexandrua Codreanua, velvyslance Moldavské republiky v ČR

Text Daniel Libertin Foto archiv Velvyslan. Moldavské republiky Publikováno
thumbnail Moldavsko

1 Můžete krátce představit, na co se moldavská ekonomika nejvíc orientuje a v čem ji může navázání na ekonomiku EU pomoci?

Moldavsko má výhodnou geografickou polohu na křižovatce obchodních cest, ale také přístup k námořní dopravě, kterou představuje mezinárodní bezcelní přístav Giurgiulesti nacházející se na části Dunaje, která je splavná námořními plavidly. Hlavními sektory jsou automotive, lehký průmysl a textilní výroba, elektronika, zemědělsko-potravinářský sektor včetně vinařství, ICT, obnovitelné energie a kreativní průmysl.

Hlavní pozitivní efekty se týkají zvýšené diverzifikace trhů pro moldavský vývoz s přístupem na obrovský trh EU. Jedním z hlavních motorů rostoucího moldavského exportu do EU je automotive, který má přímou vazbu na další odvětví v rámci EU nebo na investice do kabelového průmyslu. To navíc vytváří nová pracovní místa a významně přispívá ke zlepšení obchodní bilance. Pozitivní trend vidíme také v tradičním zemědělství a potravinářském sektoru, i s ohledem na jeho modernizaci na nejvyšší standardy EU. Hluboká a komplexní zóna volného obchodu se tak stala spouštěcím mechanismem, který moldavským podnikům otevřel novou příznivou perspektivu rozvoje.

2 Jaké možnosti se v rámci kandidátského statusu Moldavska nabízejí pro členské státy EU, zejména pak pro podniky z České republiky?

Z pohledu zemí EU je Moldavsko velmi zajímavý trh s důležitou geografickou polohou. Z hlavních důvodů, proč tam investovat, zmíním hlavně podnikatelské prostředí: Moldavsko se umístilo na 48. místě ze 190 zemí v indexu Doing Business a na 13. místě v zahajování podnikání. Oproti jiným zemím má také snížené provozní náklady a vysoce kvalifikovanou vícejazyčnou pracovní sílu, přijatelné náklady na energie a výhodné ceny pronájmů, vyspělou ICT infrastrukturu a řadu průmyslových kapacit. V neposlední řadě zmíním i výhodné zdanění pro firmy a obrovský potenciál pro obnovitelné zdroje energie, což je sektor, kde už registrujeme velký zájem ze strany českých firem. Více informací: www.invest.gov.md

3 Jedním z nástrojů, které vaše země ustavila pro podporu zahraničních investic, je Registr Hospodářské a průmyslové komory. Můžete ho krátce představit, popsat, jak funguje a v čem pomůže českým firmám?

Tento registr je praktický online nástroj pro vyhledávání potenciálních partnerů pro obchodní spolupráci a investice, který zahrnuje více než 1100 podniků z Moldavska – členů a partnerů Moldavské obchodní komory z různých odvětví hospodářství ve všech regionech země. Rejstřík obsahuje interaktivní mapu a také vyhledávač firem podle názvu, oboru činnosti a kategorie zboží či služeb. Je to důležitý zdroj informací pro zahraniční firmy včetně těch českých, které chtějí mít aktuální informace a rychle vyhledat spolehlivé dodavatele či partnery pro vstup na moldavský trh. Registr je dostupný na webu Hospodářské a průmyslové komory Moldavské republiky: https://chamber.md/en/members-cci

Text: Daniel Libertin

Foto: archiv Velvyslanectví Moldavské republiky

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2022 na straně 66.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.