Salvador

Proč se zajímat o severní trojúhelník

thumbnail

Pokud se v geografickém kontextu vysloví slovo „trojúhelník“, každému se nejspíš vybaví ten bermudský. Ovšem nedaleko od něj leží ještě jeden, který je na rozdíl od toho záhadného velice důležitý pro český zahraniční obchod. Tzv. severní trojúhelník je označení pro tři středoamerické země, Guatemalu, Salvador a Honduras, jejichž společný obrat zahraničního obchodu s ČR v roce 2016 činil 80 milionů amerických dolarů (pro představu jde o hodnotu pohybující se mezi obratem Peru a Chile). Tyto tři země, ležící na jih od Mexika, spojuje společná historie, podobné ekonomické i politické zájmy a bohužel také stejné vnitřní strukturální problémy. Navíc počtem obyvatel a rozlohou (až na mnohem menší, ale ne o tolik méně lidnatý Salvador) je možné je srovnávat s Českem. Zároveň je i každá ze tří stran pomyslného středoamerického trojúhelníku v něčem specifická, což z nich činí zajímavý cíl pro české exportéry.

Štítky Guatemala, Salvador, Honduras

číst celý článek

Specifika zemí severního trojúhelníku

thumbnail

Guatemala Podle analýzy EIU by mělo guatemalské HDP ročně růst tempem kolem 3 % až do roku 2022, podobně, jak tomu bylo v roce minulém. Navíc se jedná o nejvyšší HDP v severním trojúhelníku, z něhož 85 % tvoří domácí poptávka, což je dobrá zpráva pro české exportéry, stejně jako fakt, že EIU…

Štítky Guatemala, Salvador, Honduras

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.