Projekt PročByNe? mění životy (nejen) studentů

Text Martina Dlabajová Foto archiv autorky Publikováno

Je mu přes dvacet let a jeho snem je stát se produktovým designérem. Martin se na svou budoucí kariéru připravuje na univerzitě v Plzni, letos ho čekají bakalářské zkoušky. Škola mu dá potřebný základ, ale nemůže mu předat všechno. Říká se, že nejlepší investice je do mladých lidí. Souhlasím, a proto jsem už před devíti lety založila projekt PročByNe?, který je určen právě jim. Podporuje jejich motivaci něco dokázat a jít si za svým cílem na vlastní pěst.

Read in English

„Naučil jsem se, jak správně využít čas, být aktivní a produktivnější. A také, že nic není nemožné a všechno se dá vytvořit,“ vzpomíná Martin, jemuž projekt PročByNe? nedávno umožnil nahlédnout do jedné z předních designérských firem v České republice. Tam stínoval jejího technického ředitele a spolupracoval s designérským týmem. „Chtěl jsem vědět, jak funguje design v praxi. Stáže si moc vážím, protože vím, že není jednoduché se do takové firmy dostat,“ dodává.

Projekt PročByNe? běží již od roku 2015. Účastníci stáží podobně jako Martin v minulosti stínovali nejrůznější inspirativní osobnosti. Vyzkoušeli si na vlastní kůži, jaké to je působit v nejvyšších patrech politiky, když byli v patách předsedovi Evropského parlamentu, chodili na jednání společně s českou zástupkyní v Evropské komisi či europoslankyní nebo si osahali práci ministra či hejtmana. Dívali se pod ruce špičkovým manažerům ve známých a úspěšných společnostech a učili se poctivé řemeslo od těch nejlepších. Příkladem takové stáže může být zkušenost u michelinského kuchaře, kadeřníka a stylisty celebrit, vinaře nebo mistra štukatéra.

Studenti si příležitostí váží a mnohdy se po skončení studia na místo stáže vracejí a žádají o trvalé zaměstnání – s úspěchem.

S motivací (a mentorem) nejdál dojdeš

Motivace mladých lidí není jen o možnostech a příležitostech, ale také o budování sebedůvěry a sebevědomí. V dnešní společnosti, kde je tlak na výkonnost obrovský, je důležité, aby mladí měli někoho, kdo v ně věří a stojí za nimi.

Projekt PročByNe? proto zdůrazňuje i význam mentorství. Mladí lidé potřebují vzory a mentory, kteří jim mohou ukázat cestu, poskytnout cenné rady a sdílet své zkušenosti. Mentorství není jen o předávání znalostí, ale také o vytváření prostředí, kde se mohou mladí cítit bezpečně a motivovaně.

Jsem přesvědčená, že jakákoli investice do mladé generace má dlouhodobý význam. Jde o poznání své hodnoty, rozpoznání svých schopností a uvědomění si, že je možné dosáhnout výjimečných věcí. A hlavně: splnit si své sny. 

Text: Martina Dlabajová

Foto: archiv autorky


Martina Dlabajová je od roku 2014 poslankyní Evropského parlamentu

www.dlabajova.eu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2023 na straně 73.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.